Yurt dışında çok popüler olan zayıflama iğneleri son zamanlarda ülkemizde de oldukça ilgi görmeye başladı. Bu iğneler obez hastaların zayıflaması için piyasaya sürülse de çok fazla kilolu olmayanlar ve diyet ya da spor yapmadan hızlı bir şekilde zayıflamak isteyenlerin de tercihi haline geldi.

TEBA Gazetesi olarak söz konusu zayıflama iğneleri hakkında bilgi almak üzere Eczacı Mübin Sami ile röportaj gerçekleştirdik.

İlk olarak zayıflama iğnelerinin ne zamandan beri Bölge’de kullanıldığına değinen Mübin Sami, “Zayıflama iğneleri yaklaşık bir buçuk, iki yıl gibi bir süredir bölgemizde kullanılmaktadır. Halk tarafından bu iğneye büyük ilgi var. Ancak hata yaptıkları nokta, doktor ya da bir uzmana sormadan sadece akraba ve tanıdıklarının tavsiyesi ile kullanmalarıdır.” dedi.

İğnenin kullanım şekline ilişkin Sami, “Haftada bir doz alınmalıdır. İlk kez kullananlar en az dozu yani 0.25 miligram kullanmalıdır. Yani bir ayda toplamda 4 doz almış olmalı. En fazla 5 veya 6 ay doktor kontrolünde kullanılabilir. Kullanımının ikinci ayında doz oranı ilk kullandığının iki katı olacaktır. Doz oranının aylık olarak artması, iğnenin vücutta bıraktığı etki ile ilgili bir durum ve doktorlar bu durumu göz önünde bulundurarak artırmaktadır. Bazen hasta ilk ayda en düşük dozda direkt etkisini görebilmektedir, bu nedenle de doz sayısını yükseltmesi gerekli olmayabilir.” açıklamasında bulundu.

Zayıflama iğnelerinin yanında, spor yapılması ve sağlıklı besinlerin tüketilmesi gerektiğini kaydeden Sami, “İğneyi kullandığımız zaman sadece belirli bir bölgede zayıflama olmuyor, vücudun tamamını kapsamaktadır. Demir takviyesi alanların bu ilacı kullanması doğru değildir çünkü direkt pankreasa etkisi oluyor, kullanmak isteyenler ya demir takviyesini durdurmalı ya da kullanmamalıdır.” şeklinde konuştu.

Eczacı Mübin Sami, “Zayıflama iğneleri, deri altından uygulanıyor ve genelikle göbek kısmından iğne enjekte ediliyor.” dedi.

Zayıflama iğneleri ile kilo kaybı oranın ne kadar olacağına ilişkin Sami, “Ne kadar kilo verileceği konusu, kişinin bünyesine bağlı çünkü ilk olarak küçük dozda kullanılan iğnenin belki de kullanan kişiye hiç etkisi olmayacak. Zaten bu nedenle doz sayısı artırılıyor. İncelemelere göre, standartlar dahilinde 90-100 kilo olan biri, 1 veya bir buçuk ay içerisinde 6 ile 8 kilo düşürebilir. Bazı insanlarda etkisi daha hızlı görülebilir, tam tersi durum da yaşanabilir. Kilosu çok olan kişilerde daha kısa sürede daha fazla kilo kaybı görülüyor.” açıklamasında bulundu.

Eczacı Mübin Sami, zayıflama iğnesinin Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından kullanıma onaylı olduğunu kaydetti.

Zayıflama iğnelerinin olumsuz yönleri ve yan etkilerine ilişkin Sami, “Genel olarak bütün ilaçların yan etkileri vardır, bu da diğer ilaçlar gibi kusma, karın ağrısı, bazen ishal gibi etkileri oluyor. Genellikle de kötü ağız kokusuna da sebebiyet veriyor, gargara ve ağız temizliği ile bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz. İğne uzun süre kullanıldığında da sorun teşkil edebiliyor. Sadece doktor veya eczacıların kontrolünde kullanılması gerekiyor. Çünkü bazı kişiler daha fazla kilo vermek için uzun süre iğneyi kullanmak istiyor ancak uzun süre kullanılması bazı enfeksiyonlara yol açabilir. ” ifadesinde bulundu.

Mübin Sami, “İğneyi kullanan hastalarda dikkat bozukluğu ve görme konusunda sorun yaşaması belirlendiğinde kullanımı durdurulabilir. Uzun süreli kullanımda da pankreas iltihabına yol açabilir. Çok az görülen yan etkilerinden biri de vücuttaki şeker oranını etkilediği için kitleler görülebilir ancak bu çok düşük bir ihtimal.” şeklinde açıklama yaptı.

Söz konusu iğneyi kimlerin kullanabileceğine değinen Sami, “18 yaş üstü kişiler kullanabilir ancak ihtiyacı olan kişiler kullanmalıdır, 2-3 kilo vermek için kullanılması doğru değildir.” dedi.