Fuad Hüseyin, “El Sharq” kanalına verdiği röportajda, Irak’ın Washington ile Tahran arasındaki müzakere sürecini güçlü şekilde desteklediğini belirterek, bu görüşmelerin istikrarı sağlayacak olumlu sonuçlara ulaşmasını umduğunu ifade etti.
Diplomatik seçeneğin başarısız olmasının bölge için yıkıcı sonuçlar doğuracağını vurgulayan Hüseyin, ABD ile İran arasında sağlanacak olası bir anlaşmanın bölgedeki diğer tarafların aleyhine olmayacağını söyledi.
ABD yaptırımlarının İran’a karşı uygulanmasının, Irak’ı İran gazı yerine alternatif enerji kaynakları aramaya ittiğini belirten Hüseyin, Irak elektrik üretiminin yaklaşık %33’ünün İran gazına bağlı olduğunu, bu nedenle Türkiye, Ürdün ve bazı Körfez ülkeleriyle görüşmeler yaptıklarını ifade etti.
Washington’daki görüşmelerinde Suriye meselesinin de gündeme geldiğini belirten Hüseyin, ABD yönetiminin Şam’daki yeni yönetime 8 şart sunduğunu söyledi. Bu şartlardan birinin hem bölge ülkeleri hem de Batı için hassas bir konu olan “yabancı silahlı grupların varlığı” olduğunu belirtti ve bu meselenin herkes için “endişe kaynağı” olduğunu ifade etti.
ABD’li ve Avrupalı yetkililerle yaptığı görüşmelerde Suriye halkının yaşadığı zorluklardan ötürü yaptırımların kaldırılması çağrısında bulunduğunu belirten Hüseyin, Suriye’de kapsamlı bir siyasi çözümün desteklenmesinin önemine dikkat çekti. Irak açısından Suriye’nin istikrarının hayati olduğunu söyleyen Hüseyin, “Suriye’deki durum bizi doğrudan etkiliyor, bu nedenle bu konu bizim için çok önemli” dedi.
Fuad Hüseyin ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump’ın bölge ziyareti sırasında bir Arap zirvesi düzenlenmesinin ihtimal dışı olduğunu belirtti.
Beyaz Saray, Başkan Donald Trump’ın 13-16 Mayıs tarihleri arasında Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni ziyaret edeceğini duyurdu.
Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, 24 Nisan Perşembe günü resmi bir ziyaret kapsamında ABD’nin başkenti Washington’a ulaştı. Ziyaret çerçevesinde ABD yönetiminden üst düzey yetkililerle bir dizi ikili görüşme gerçekleştirdi.