En Çok İzlenen Videolar

Popüler Videolar

Yıllardır aynı tempo! Türkmen kıyafeti giyen davul-zurnacılar...

VİDEO GALERİ 27.12.2022, 15:09

Halk danslarının geleneksel icrasında kullanılan en önemli enstrümanlardan biri olan davul ve zurnanın son çırakları mesleklerini Kerkük’te sürdürmeye devam ediyor.

Kerkük’te yaşayan Zurnacı Salih Haki Kamber Tisinli, geleneksel Türkmen kültüründe ve halk danslarının icrasında kullanılan en önemli enstrümanlardan olan zurnanın son temsilcilerinden olarak mesleğini ayakta tutmaya çalışıyor.

Tisinli, 30 yıldır mesleğini severek sürdürürken törenlerde milli Türkmen kıyafeti giymeyi ihmal etmiyor.

Zurnacı Salih Haki Kamber Tisinli, TEBA mikrofonuna yaptığı açıklamada mesleği hakkında bilgi paylaştı.

Kerkük’te zurna enstrümanını yapan kişi sayısının azaldığını kaydeden Tisinli, “Kerkük’te sadece Hüsameddin Hoca zurnaları yapıyor. İstediğim ne tür olursa olsun yapıyor ve bazen hediye ediyor.” dedi.

Çoğunlukla Türkmen düğünlerine katıldığını aktaran Tisinli, “Eskiden Tazehurmatu, Leylan, Kümbetli, Yayçı, Yengice gibi bölgelere de giderdik ancak oralardan talep azaldı genellikle merkezde çalışıyoruz.” ifadesini kullandı.

“Zurnayı, saba, beyat (uşşak), hicaz gibi çeşitli makamları çalmak için kullanabiliriz.” diyen Tisinli, söz konusu işin yeteneğe bağlı olduğunu kaydetti.

Tisinli, zurna ve davulun birbirinin tamamlayıcısı olduğunu ve birlikte olunca kulağa daha hoş geldiğini vurguladı.

Eski düğün törenleri ile günümüzde yapılan düğün törenleri arasında büyük farkın olduğunu belirten Tisinli, “Eskiden düğünler 3 gün bazen bir hafta sürerdi ama günümüzde en fazla bir-iki saatlik düğün törenleri yapılıyor. Eskiden katıldığımız düğünlerin başka bir sevinci, tadı vardı.” dedi.

Davulcu Serdar Muhammet, 50 yıldır davulculuk mesleğini icra ettiğini dile getirerek, “Eskiden Türkalan, Kümetler, Kızlıyar gibi köylerde büyüklerimle, yapılan düğünlere katılırdık. Daha sonra mesleği öğrenerek sürdürdüm.” ifadesini kullandı.

Davulları kendilerinin ürettiklerini belirten Muhammet, “Davul yıprandığında evde bulundurduğumuz derilerle tekrardan onarıyoruz.” dedi.

Düğünlerin artık salonlarda yapılması sebebiyle davulculuk mesleğinin azaldığını kaydeden Muhammet, düğün törenleri dışında Ramazan ayında sahurda da mesleği icra ettiklerini vurguladı.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!