Erbil'de Türkmence hutbe için ayrılan camideki Türkmen vatandaş sayısı parmakla sayılacak kadar az!

Yaklaşık 8 yıldır Erbil'deki bir cami, Türkmence hutbe verilmesi için Türkmen vatandaşlarına ayrıldı ancak, camideki cuma hutbesine katılan Türkmen vatandaşlarının sayısı elin parmaklarını geçmeyecek kadar az.

Irak 12.06.2023, 10:06
Erbil'de Türkmence hutbe için ayrılan camideki Türkmen vatandaş sayısı parmakla sayılacak kadar az!

Erbil'in Tacil Mahallesi’ndeki Küreciler Camisi, 2015'ten beri Erbil'de Kürtçe ve Arapçanın yanı sıra Türkmence hutbe verilmesi için şehirdeki Türkmen vatandaşlara tahsis edildi. Kararın uygulanmaya başlandığı günlerde, cuma ve bayram günleri çok sayıda Türkmen vatandaş camide hazır bulunurdu, hatta çoğu dini ibadetlerini milli kıyafetleriyle kutlayarak camiye güzel bir görünüm kazandırırdı. Ancak camideki Türkmen vatandaşlarının sayısı giderek azaldı ve artık bir Türkmen camisinden eser yok denilecek bir duruma gelindi.

TEBA ekibi olarak gazetemizin bu sayısında caminin durumuyla ilgili kapsamlı bir rapor hazırlayarak cami yetkilileri, din hocaları ve vatandaşlarla istişarelerde bulunduk.

İlk olarak Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) Millet Listesi Milletvekili Azad Küreci ile gerçekleştirdiğimiz röportajda, cuma hutbelerine Türkmencenin eklenmesi fikrinin başlangıcından bahsederek, “Öncelikle çok hassas bir konuyu seçtiğinizi belirtmek isterim. Vatandaşlarımızı kendilerine tanınan haklar konusunda bilinçlendirdiğiniz ve sorumlu hissettirdiğiniz için teşekkür ederiz. Erbil'de Türkmence hutbe verilmesinin başlangıcına gelecek olursak; bu konu 2015 yılına dayanıyor, 2014 yılında Erbil İl Meclisi Başkan Yardımcısı olduğumda milletimizin ayakta kalması için bir şeyler yapmayı düşündük. Yaptığımız şeylerden biri Erbil İl Meclisi'nin halen var olan tabelasına Türkçeyi eklemek oldu. Daha sonra Erbil'in hiçbir yerinde neden Türkmence hutbe yok diye düşündük, çünkü o zamanlar camilerde hem Kürtçe hem de Arapça hutbe veriliyordu. Bu nedenle, İl Meclisi Başkanı ve Eski Erbil Valisi Nevzad Hadi'nin yardımıyla Erbil'deki bir camide Türkmence hutbe verilmesi konusunu görüştük. Erbil Valisi bana bir vaiz ve cami bulmamı ayrıca Türkmence hutbe verilmesine başlayabileceğimizi söyledi. Biz de Wuşyar Hocayı bulduk ve Küreciler Camisi’ni belirledik. Böylece 2015 yılında Küreciler Camisi'nde Türkmence hutbe verilmeye başlandı ve bugüne kadar devam ediyor.” dedi.

Camideki Türkmen vatandaşlarının azlığının nedenine değinen Azad Küreci, “Küreciler Camisi’nde Türkmence hutbenin başladığı ilk cuma, hutbeye çok sayıda Türkmen vatandaş katıldı, katılımcıların yüzde 95'inden fazlası Türkmen’di ama ne yazık ki Türkmen katılımcı sayısı her hafta azaldı. Şu anda Küreciler Camisi’ndeki Türkmen vatandaşlarının sayısı elin parmaklarını geçmeyecek kadar az. Pek çok Türkmen camiye uzak olduğu için gitmediğini söylüyor, bu Türkmence verilen hutbeye gitmemek için bir sebep değil. Haftada sadece bir hutbe var ve bu haftanın sadece bir saatini soydaşlarıyla birlikte cuma hutbesine katılmaya ayırmaları gerekir.” ifadesini kullandı.

“Türkmence hutbe için cami ayrılmasaydı, cuma hutbesini kendi dilimizde dinleyelim diye cami tahsis edilmeseydi, ‘yetkililer milletleri için hiçbir çaba sarf etmiyor’ diyeceklerdi.” diyen Küreci, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Cami şu anda orada ama gitmiyorlar, birçoğu camide park yeri olmadığını bahane ederek camiye gitmiyor ancak şimdi caminin yanında büyük bir otopark olmasına rağmen Türkmenler katılım sağlamıyor. Türkmence hutbe verilen bir camide Türkmenlerin olmamasına çok şaşırıyorum. Cami, pazarın yüzde 50'sinin Türkmen olduğu Kayseri Çarşısı yakınında bulunuyor, en azından bunlardan 100’ü hutbede hazır bulunsun.”

Türkmenlerin kendilerine verilen haklara sahip çıkmadıklarından şikayetçi olan Küreci, “Sadece camiler değil Türkmen okullarımızda da Türkmen öğrenci sayısı az. Şu anda birçok Türkmen okulu var ama Türkmen aileleri çocuklarını Türkmen okullarına yazdırmıyor. Biz gerçekten hakkımıza sahip çıkmıyoruz. Ne yazık ki kendi dilimizde okullar var, bizler okumuyoruz, şirin dilimizle verilen hutbe var katılmıyoruz, kendi güzel kültürümüz var ama sahiplenmiyoruz. Hakikaten Türkmen vatandaşlarının kendi dillerinde verilen hutbeye katılmamalarının bir sebebini sorarsanız, size hiçbir sebep sunamam, sadece hakkımıza sahip çıkmıyoruz.” diye konuştu.

Erbil’deki başka bir caminin Türkmence hutbe için tahsis edileceği müjdesini veren Azad Küreci, “Küreciler Camisi’nde okunan hutbeye gitmeyen birçok kişinin mazereti 'Türkmenlerin yoğun olduğu mahallelerde Türkmence hutbe okunmalı, Küreciler Camisi uygun bir mahallede değil ve Türkmenlerin bulunduğu yerlerden uzak' demeleridir. Bu nedenle bu söyleşide başka bir cami için izin aldığımızı bildirmek isterim. Şafii Camii'ni belirledik ve Erbil'deki ikinci cami olarak Türkmence hutbe verilmesi için izni aldık. Bilindiği gibi bu cami Türkmenlerin yoğun olarak bulunduğu Zanyari Mahallesi’nde. Şafii Camii'nde Türkmence hutbeye başlamak için sadece idari prosedürler kaldı, hutbe için hoca da hazır ve yakın gelecekte Şafii Camii'nde cuma hutbesine Türkmence dili eklenecek.” açıklamasında bulundu.

Küreci ayrıca, “Pek çok kişi bir Türkmen yetkilisi olarak bizden Erbil Kalesi Camii’ndeki vaazlara Türkmence eklenmesi için adım atmamızı istiyor. Çok uğraştık ama cami Erbil'de soylu bir aileye ait, hutbenin üslubunun hiçbir şekilde değiştirilmesine ve hutbeye Türkmencenin eklenmesine izin vermiyorlar.” dedi.

TEBA Gazetesi olarak görüştüğümüz bir diğer isim ise kararın uygulanmaya başlamasının başından bu yana Küreciler Camisi’nde Türkmence vaaz veren Molla Wuşyar Haydar oldu.

Haydar, “Bu camide 2015 yılından bu yana 8 yıldır Türkmence cuma hutbeleri okutulmakta. Biz bu camiye geldik ve küçük olmasına rağmen büyük bir keyifle ilk cuma hutbemize başladık. Birçok Türkmen bu camiye geldi. Ancak zamanla katılımcı sayısı azaldı, özellikle koronavirüs pandemisinde artık hiç kimse gelmez oldu.” ifadelerini kullandı.

“Şimdilerde camiye gelenler ya Kürt ya da Arap kardeşlerimizdir. Son zamanlarda Bangladeşli kardeşlerimizin sayısı arttı ve cuma hutbelerimize daha çok katılıyorlar. Hamdolsun camimiz doluyor ancak, 4 farklı milletten olmamıza ve hepsi bizim kardeşimiz olmasına rağmen burada çok az Türkmen kardeşimizin olması bizi üzüyor.” diyen Haydar, “Elbette insanların çoğu konuşmaya katılmamak için bir sebep bulacaktır, bazıları araçlarını park edebilecekleri yer olmadığını söylüyor ama burada araçların park edilmesi için otopark var ve oraya park edebilirler. Bazıları cami uzak olduğu için hutbeye katılamadığını söylüyor. Bazen bazı insanların cuma hutbesi için evlerinden uzakta başka bir camiye gittiklerini ama kendi dillerinde hutbe okunan bir camiye gelmediklerini görüyoruz. Türkmen kardeşlerimize her hafta bu camiye gelin demiyoruz, ama en azından 2-3 haftada bir gelip birbirimizi görüp sevinelim ve Türkmen kardeşlerimizi Türkmence verilen cuma hutbesinde görmekten mutluluk duyalım.” diye konuştu.

Yetkililere Küreciler Camisi’ne gitmeleri yönünde çağrıda bulunan Molla Wuşyar Haydar, “Yetkililerimizden de şikayetçiyim bize gelmiyorlar, onların gelişi çok iyi olur çünkü halk onları izliyor. Gelen her yetkili en az 3 kişiyi beraberinde getirir. Onlar kendi dillerinde verilen hutbeye katılmazsa diğer insanlar nasıl katılsın. Önceden camimize gelen yetkililer vardı ancak artık gelmiyorlar. Onların vatanseverliklerinden şüphemiz yok ama camimizde çok sayıda Türkmen olursa cami sayısını 2 ya da 3’e çıkarmak gibi daha ileri adımlar atabiliriz. Duruma baktığımızda istediğimiz gibi bir tablo yok ortada.” şeklinde konuştu.

TEBA Gazetesi olarak Türkmen vatandaşlarının da konuyla ilgili fikrini almayı istedik, bu amaçla Yaşar Altıparmakla bir röportaj gerçekleştirdik.

Türkmence cuma hutbesi verilmesinin çok güzel ve önemli olduğunu ancak caminin coğrafi konumunun daha da önemli olduğunu belirten Altıparmak, Erbil'in büyüdüğünü ve insanların şehir merkezinden uzaklaştığını bu nedenle de Erbil’in merkezinde bulunan Küreciler Camisi’ne geliş gidişlerin zor olduğunu dile getirdi.

Erbil çevresinde veya Erbil'in farklı yerlerinde Türkmence hutbe verilmesi için başka yerler belirlenirse insanların bu camilere iştirak edeceğini kaydeden Altıparmak, “Kendimden bahsedecek olursam, evim şehir merkezine uzak, birkaç hafta Küreciler Camisi’ndeki cuma hutbesine katıldım ama gerçek şu ki, bahsettiğim nedenlerden dolayı her zaman katılmak zor.” dedi.

Türkmen vatandaşlardan Muhyeddin Salih ise Küreciler Camisi’nde verilen Türkmence hutbeye katılımın neden az olduğuna ilişkin şu şekilde konuştu:

“Eskilere bakarsak Türkmen vatandaşlar aynı yerlerde ya da birbirlerine çok yakın yerlerde yaşıyordu, dolayısıyla hepsi belirli camilerde toplanıp dini törenlere katılıyordu. Şu anda her aile Erbil’in farklı bir yakasına yerleşmiş durumda. Küreciler Camisi’yle ilgili olarak, evim camiden çok uzakta olmasına rağmen birkaç hafta cuma hutbesine katıldım, camiye geldiğimde Türkmenlerin sayısının çok çok az olduğunu görüyordum ki bu benim için evimin yakınında bir camiden farksızdı. Size bu sorunun çözümünden de bahsetmek istiyorum ki, yetkililerimiz veya varlıklı olan Türkmenler, Türkmen ismine layık modern bir cami inşa etmek için bir plan yaparlarsa, mesela camiye de Sultan Muzaffereddin Camii ismi verilirse bu, camiyi tüm Türkmenler için görünür kılacak ve Türkmen vatandaşlarının çoğu şüphesiz katılıp orada toplanacaktır.”

Ömer Çavuşlu da konuya ilişkin TEBA’ya yaptığı açıklamada, “Cami Tacil Mahallesi’nde bulunuyor ve mahalle bizim gururumuz. Geçmişte sayısız Türkmen vatandaşının olduğu belli olan bu mahallede artık hiç Türkmen yok diyebilirim. Bildiğiniz gibi bu yer coğrafi olarak Kayseri Çarşısı’na yakın ayrıca orada sadece bu cami var ve konumu itibariyle o bölgede çok sayıda yabancı işçi ve tüccar bulunuyor, onların katılımının yüksek olması nedeniyle camide yer kalmıyor. Ne yazık ki, bu amaçla tahsis edilen cami çok küçük ve çok az vatandaşı barındırabilecek kapasiteye sahip. Bazen Küreciler Camisi’nde cuma hutbelerine katılırdım ama ben camiye varana kadar camide yer kalmamıştı, bu yüzden bu süreç başka bir yerde devam ederse çok iyi olur ve Türkmen katılımcı sayısı da artar. Bence Türkmence vaaz vermek için uygun bir yer belirlemek istiyorlarsa bu amaçla Erbil Kalesi Camisi belirlenmeli.” dedi.

Küreciler Camisi'nin vaizi ve Kur'an-ı Kerim Hatibi Mustafa Molla Bekir Küreci de camideki Türkmen sayısının azlığının nedenine değinerek, “İnsanlardan Küreciler Camisi’ndeki hutbeye, hutbenin Türkmence, Kürtçe ve Arapça olmak üzere üç farklı dilde yapıldığı ve bu durumun da hutbenin süresini uzattığı için gelmediklerini duydum. Bildiğiniz gibi cami şehir merkezinde bulunuyor, camiye gelen Türkmenler çok uzaklardan geliyor, bu da onların cuma hutbelerine katılmalarının uzun sürmesine neden oluyor, bu nedenle herkes evinin yakınındaki camiye gidiyor. Bir diğer sebep ise camide eksiklikler olması, yenilenip eksiklikler giderilirse şimdikinden farklı olacaktır. Birçok kişinin söylediği bir diğer sorun da 'camide park yeri yok’ bu onlar için sorun. Bu anlattıklarım genel olarak Türkmen vatandaşların camiye gelmeme nedenleri.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 34 93
2. Fenerbahçe 34 89
3. Trabzonspor 34 58
4. Beşiktaş 35 54
5. Başakşehir 34 52
6. Alanyaspor 35 49
7. Kasımpasa 34 49
8. Rizespor 35 49
9. Sivasspor 34 48
10. Antalyaspor 34 45
11. A.Demirspor 35 44
12. Kayserispor 34 40
13. Ankaragücü 35 39
14. Samsunspor 34 39
15. Karagümrük 34 36
16. Konyaspor 34 36
17. Gaziantep FK 34 34
18. Hatayspor 34 33
19. Pendikspor 34 30
20. İstanbulspor 35 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 32 72
2. Göztepe 32 66
3. Sakaryaspor 32 57
4. Kocaelispor 32 55
5. Ahlatçı Çorum FK 32 55
6. Bodrumspor 32 53
7. Boluspor 32 50
8. Bandırmaspor 32 47
9. Gençlerbirliği 32 47
10. Erzurumspor 32 44
11. Keçiörengücü 32 39
12. Manisa FK 32 37
13. Ümraniye 32 37
14. Şanlıurfaspor 32 34
15. Tuzlaspor 32 34
16. Adanaspor 32 33
17. Altay 32 9
18. Giresunspor 32 7
Takımlar O P
1. Arsenal 36 83
2. M.City 34 79
3. Liverpool 35 75
4. Aston Villa 35 67
5. Tottenham 34 60
6. M. United 34 54
7. Newcastle 34 53
8. Chelsea 34 51
9. West Ham United 35 49
10. Bournemouth 36 48
11. Wolves 35 46
12. Brighton 34 44
13. Fulham 35 43
14. Crystal Palace 35 40
15. Everton 36 37
16. Brentford 35 35
17. Nottingham Forest 35 26
18. Luton Town 36 26
19. Burnley 35 24
20. Sheffield United 35 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 33 84
2. Barcelona 33 73
3. Girona 33 71
4. Atletico Madrid 33 64
5. Athletic Bilbao 34 61
6. Real Sociedad 34 54
7. Real Betis 33 49
8. Valencia 33 47
9. Villarreal 33 45
10. Getafe 34 43
11. Osasuna 33 39
12. Deportivo Alaves 33 38
13. Sevilla 33 38
14. Las Palmas 34 37
15. Rayo Vallecano 33 34
16. Mallorca 33 32
17. Celta Vigo 33 31
18. Cadiz 33 26
19. Granada 33 21
20. Almeria 33 14