TEBA
2023-02-14 14:37:22

Zilzal Şiddetle Vurduğunda...

Esen Mehmet

14 Şubat 2023, 14:37

6 Şubat 2023 Pazartesi günü birçok insanın, özellikle Türkiye ve Suriye’nin hayatında büyük bir değişim yaratmış oldu. Türkiye, 84 yılın en büyük felaketine tanık oldu. Bu deprem, son 100 yılda dünyayı vuran en kötü depremlerden biri, 1906’daki Amerikan San Francisco depremiyle başlayıp, 2021’deki Haiti depremine kadar... Haiti’den önce 2018’de Endonezya’yı ve 2017’de İran-Irak sınırını vuran zelzele olmuştu ve yakın zamanlarda başka sarsıntılar yaşandı... Tüm bunlar, yakın gelecekte dünyayı bekleyen bir dizi deprem olup olmadığı konusunda soru işaretleri uyandırıyor.

Cenab-ı Hak zelzeleyi bütün kutsal semavi kitaplarında bahsetmiştir ve Kur’an- ı Kerim’in birkaç yerinde şu şekilde zikredilmiştir:

" إذا زلزلت الأرض زلزالها(1) وأخرجت الأرض أثقالها(2)وقال الإنسان ما لها(3)"

سورة الزلزلة

"İza zülziletil erdu zilzaleha(1) Ve ahracetilardu askaleha(2) Ve kalel insanü ma leha(3)"

Zelzele (Zilzal) suresi

Anlamı:

‘’Yer şiddetle sarsıldığı zaman, yer ağırlıklarını çıkardığı zaman ve insan ne oluyor buna! – dediğinde ‘’

Bu ayetlerde, hiç kimsenin bilmediği bir zamanda dünya kargaşasına işaret ettiğini görüyoruz. Bu nedenle Yüce Allah ara sıra buna benzer, zilzal, volkan, sel gibi kozmik olaylar şeklinde meleklerini gönderir, belki onun lütfünün ve krallığının bir hatırlatıcısı olarak, belki de kimsenin bilmediği başka bir hikmet için...

" وما يعلم جنود ربك إلا هو(31)"

سورة المدثر

 ‘’ Ve ma ya’lemu cunude Rabbike illa huve(31) ‘’

Müddesir suresi

Anlamı:

‘’Rabbinin ordularını (Meleklerini) kendisinden başkası bilmez‘’

Bu tür olaylar her yerde ve her zamanda olabilir, yaradanın kanunlarından biridir. Bunun öfke veya ceza ile ilgili olması gerekli değildir, insanlar olan her şeyin amacını bilmez, yaradanın iradesindeki hikmetini anlayamayacak kadar zayıfız.

Hz. Yusuf (aleyhisselam) zamanında kuraklık yılları yaşanmıştır ve efendimiz Muhammed’in (sallallahu aleyhi ve sellem) zamanında açlık vardı. Remade (kül) yılı, Ömer bin el- Hattab’ın (Allah ondan razı olsun) dönemindeydi...

Yani doğa kanunları çağlar boyunca var olmuş ve tarih boyunca ağır etkilerini bırakmıştır, öyle ise sakinleşelim ve anlamsız analizlerimizi bırakalım.

İlgilenen herkese... İnsani tavrınızın siyasi yönden etkilenmesine izin vermeyin, eğer kalbin bu felaketin kurbanlarına sempati duyamıyorsa, o zaman sessiz kal.

Her şeyin zahirini ve içini bilen Allah’tan şehitlere rahmet etmesini, bu felaketten kurtulanlara güç ve sebır vermesini dua ediyoruz... Kalbimiz sizinle, gözyaşlarınız gözlerimizi dolduruyor ve sizinle şokun sessizliğini yaşıyoruz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.