Gün geçmiyor ki Türkmen okullarıyla ilgili bir sıkıntı duymayalım. Öğretmen, müfredat, kitap ve soru çevirileri, coğrafi dağılım, servis vb. Birçok sorun kaç nesli heba etti. Tüm bu sorunlar yetmezmiş gibi bu sefer okullarla ilgili skandal iddialar ortaya atılıyor. Nitekim Türkmen okul müdürlerinin toplantılarında bazı öneriler sunulmuş ve bunların içerisinde Türkçe müfredatın kaldırılması konusu da mevcut.

TEBA Gazetesi olarak Türkmen eğitiminin ve okulların sıkıntılarını her zaman dile getirdik ve yetkili mercilerle görüşmeler gerçekleştirdik. Bu haberimizde de Türkmen Eğitim Genel Müdürlüğünde okul müdürleriyle yapılan toplantının bazı detaylarına yer vereceğiz.

Gazetemize konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir kaynak, toplantıda okullarla ilgili bazı önerilerin sunulduğunu ve bu konuyla ilgili toplantıların devam edeceğini söyledi.

Yapılan toplantının içeriğine değinen kaynak, “Toplantıda okulların sıkıntıları ele alındı. Müfettişler ve okul müdürleri toplantıda hazır bulundu. Var olan sıkıntılara bir çare bulunması gerektiğini belirttiler. Sistemin değişmesi gerektiği konuşuldu ve bazı öneriler sunuldu.” dedi.

“Türkçe dersler kaldırılsın”

Öneriler hakkında ise, “Önerilerden biri şuydu; bir dersin Türkçe diğer derslerin ise Kürtçe verilmesi. Bir diğer öneri ise sayısal derslerin Kürtçe, diğer derslerin ise Türkçe olmasıdır. Başka bir öneri de 14 olan okul sayısının yarıya düşürülmesi ve okulların yarısı Kürtçe diğer yarısı ise Türkçe olacak. Kürtçe okulda ise tek ders Türkçe olacak. Ayrıca sayısal derslerin İngilizce olması yönünde de görüş var.” bilgilerini paylaştı.

“Daha önce denendi, başarısız oldu”

Tek dersin Türkçe olması 2005 yılında denenmiş ve başarısız olmuştu. Konuyla ilgili kaynak şu ifadelere yer verdi:

“2005 yılında böyle bir öneri vardı. O dönem iki sorun oluşmuştu; Irak Türkmen Cephesi (ITC) Erbil’de kalmamıştı ve kayıt sayımız sıfıra inmişti, hal böyle olunca destek kalmamıştı. O dönem eğitim konusu yeniydi, sözleşmeli öğretmen yoktu, kitap tercümeleri de yoktu ve birçok sıkıntı yaşadık. Normal bir toplantıda sadece bir dersin Türkçe olması kararlaştırıldı ve bunun için iki okul belirlendi. Sultan Muzaffereddin ve Doğuş okullarında bu denendi. Bu proje başarılı olmadı, insanlar kayıt yaptırmadı.”

“Genel bir plansızlık söz konusu”

Türkmen eğitiminde genel bir plansızlık olduğunu belirten kaynak kişi, olası bir emeklilik ve kayıp durumunda yedek kadronun olmadığını ifade ederek, “Genel olarak bir plansızlık söz konusu, öğretmen, kitap, tercüme, bina sıkıntıları ve dışardaki baskılar okulları yoruyor.” diye konuştu.

“Hata var telafi yok”

Tercüme konusundan da söz eden kaynak, “Kitap ve sınav sorularının tercümesi için komisyon gerekli ve bu iş profesyonelce yapılmalı. Öğrencilerimiz sınavlarda sorunlar yaşıyor. Örneğin; Kürtçe soru kağıtlarında da yanlışlar oluyor ama telafi puanı veriyorlar. Ama yanlış sadece Türkçe soru kağıdında olunca öğrenciler sınav salonunda yanlış dese bile telafi puanı verilmiyor. Mesela bu yıl İngilizce sınavında ‘c’ harfi yerine ‘s’ harfi yazılmıştı ve telafi olarak 2 puan verilmişti. Bizde bırakın harfi kelime yanlışları var ama telafi yok.” diyerek tercüme konusunun ivedilikle çözülmesi ve bu konuda doğru adımların atılması gerektiğini dile getirdi.

IKBY Parlamentosunun ilk oturumu başladı IKBY Parlamentosunun ilk oturumu başladı

“Eğitim Genel Müdürü yalanlamıştı”

Kaynağımızın söz ettikleri Türkmen eğitimine vurulacak büyük bir darbe olur. İşin çelişkili tarafı önceki sayımızda Türkmen Eğitim Genel Müdürü Sabah Benne, Türkmen okullarındaki kitap sorununun yüzde 80’inin çözüme kavuşturulduğunu belirtmişti.

Türkmen okullarındaki Kürtçe sınıfların kapatılması konusuna değinen Benne, “Türkmen okullarındaki Kürtçe sınıflar kapatıldı ancak gelecek sene için ayrı fikirler var. İlkokullarımızda zaten Kürtçe sınıflarımız yok. Önümüzdeki günlerde bir konferans düzenleyeceğiz, Türkmen milleti ne karar verirse onu ele alacağız. Zaten Türkmen okullarındaki Kürtçe sınıfındaki öğrencilerimizin çoğu da Türkmendi.” demişti.

Türkmen okullarının sayısının düşürüleceği yönündeki iddiaları da yanıtlayan Benne, “Kesinlikle böyle bir konu gündemde değil. Asılsız reklamlara inanmayın. Bizim hedefimiz Erbil’deki Türkmen okul sayısını artırmaktır. Erbil’de 15, Kifri’de ise 3 Türkmen okulumuz var. Biz bu sayıyı artırmak istiyoruz.” açıklamasında bulunmuştu.

Bir tarafta okul sayısının artırılması isteği, diğer tarafta okul sayısının azaltılması, Türkçe müfredatın kaldırılması ve Türkmen eğitimini yok etmeye yönelik öneriler…

Sizin düşünceniz nedir sevgili okurlar?

Haber: Barzan Kahveci