Erdoğan: Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini başlatıyoruz

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini başlatıyoruz. İlk kez ev sahibi olacakların sabırsızlıkla beklediği projenin hazırlıkları bitmek üzere." dedi.

Dünya 01.08.2022, 23:21
Erdoğan: Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini başlatıyoruz

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini başlatıyoruz. İlk kez ev sahibi olacakların sabırsızlıkla beklediği projenin hazırlıkları bitmek üzere." dedi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı'nın ardından millete seslenen Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tüm Müslümanların muharrem ayı ile 1444 hicri yılbaşını tebrik etti.

İnanç ve medeniyetlerinde önemli bir yeri olan muharrem ayının 10'unun aynı zamanda Aşura Günü olduğunu anımsatan Erdoğan, "Aşura Günü, tüm İslam dünyasında öncesi ve sonrasında tutulan oruçlarla, yapılan ibadetlerle temizlenmenin, tazelenmenin vesilesi olarak görülür. Hazreti Hüseyin efendimizin Kerbela'da şehit ediliş tarihi olması hasebiyle bu mübarek gün aynı zamanda hepimiz için bir hüzün ve matem günüdür." diye konuştu.

Divan şairi Fuzuli'nin "Mah-ı Muharrem oldu meserret haramdır / Matem bugün şeri'ate bir ihtiramdır / Her medd-i ah kim çekilir Ehl-i Beyt için / Miftah-ı bab-ı ravza-i darüs's-selamdır / Şad olmasın bu vakı'adan şad olan gönül / Bir dem bela vü gussadan azad olan gönül" mersiyesi ile Ehl-i Beyti ve tüm şehitleri rahmetle yad eden Erdoğan, "Muharrem ayının milletimizle beraber tüm İslam alemi için hayırlara vesile olmasını diliyor, Rabb'im birliğimizi, dirliğimizi, muhabbetimizi daim eylesin diyorum." ifadelerini kullandı.

Son Kabine Toplantısının ertesi günü Tahran'da Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 7'nci toplantısı ile Astana süreci kapsamındaki Türkiye-Rusya-İran üçlü zirvesini gerçekleştirdiklerini hatırlatan Erdoğan, her iki toplantının da oldukça verimli geçtiğini söyledi.

"Sürecin sağlıklı bir şekilde devamı için her türlü gayreti gösteriyoruz"

Rusya ve Ukrayna taraflarıyla da her seviyede görüşmeleri sürdürdüklerini belirten Erdoğan, "Dünyanın yakından izlediği tahıl krizinin aşılması konusunda atılan adımın tamamen ülkemizin gayretlerinin ürünü olduğu herkes tarafından kabul edilmektedir. Öyle ki son olarak Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres bunu şükranlarıyla ifade etti, Türkiye'ye teşekkürleriyle ifade etti. Ve artık bugün adım atıldı ve gemiler de yola çıktı. İstanbul'da 22 Temmuz'da imzalanan anlaşmalar dünyanın neredeyse üçte birinin tahıl ihtiyacını karşılayan Rusya ve Ukrayna pazarlarındaki düğümün çözümü bakımından tarihi bir dönüm noktası olmuştur. Türkiye-Rusya-Ukrayna ve Birleşmiş Milletler'in iş birliğiyle yürüyen bu sürecin sağlıklı bir şekilde devamı için her türlü gayreti gösteriyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, süreci takip edecek Müşterek Koordinasyon Merkezi'nin 23 Temmuz'da İstanbul'da faaliyete geçtiğini hatırlatarak, "Tahıl yüklü ilk gemi bugün Ukrayna'nın Odessa Limanı'ndan hareket etti. Bu gemi İstanbul Boğazı'na ulaştığında Rusya-Ukrayna-Türkiye ve Birleşmiş Milletler temsilcilerinden oluşan bir heyet tarafından kontrol edilecek, ardından da yükünü indireceği limana doğru yolculuğunu sürdürecek. Diğer gemilerin de belirlenen şartlar çerçevesinde tahıl ve diğer gıda ürünlerini taşımaya devam edeceğine inanıyoruz. Her ne kadar muhalefet idrak edemese de ülkemizin öncülüğünde başlatılan bu çalışma insani ihtiyaçların karşılanmasına yönelik önemli bir diplomatik başarıdır. İnşallah benzer diplomatik çalışmaları enerji başta olmak üzere diğer alanlara da teşmil edebiliriz." diye konuştu.

Rusya-Ukrayna savaşının her iki taraf açısından adil bir barışla neticelenmesi için de çok gayret sarf ettiklerini vurgulayan Erdoğan, "İstanbul ve Antalya'da yapılan toplantılarda ortaya çıkan olumlu hava maalesef sahadaki müessif gelişmelerle akamete uğradı. Şayet bir gün taraflar yeniden barışa yönelirlerse bunu bizim kolaylaştıracağımızdan kimsenin şüphesi olmasın." dedi.

"Ülkemize yeni eserler ve hizmetler kazandırmayı sürdüreceğiz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Güvenlik Kurulu'nun temmuz ayı toplantısında terörle mücadeleden NATO zirvesine, Yunanistan'ın iyi komşuluk ilişkileriyle uyuşmayan tavırlarından Kıbrıs'a kadar pek çok meseleyi enine boyuna değerlendirdiklerini söyledi.

İstanbul'un ilçelerinden Eyüp Sultan'da 22 Temmuz'da belediye tarafından tamamlanan eser ve hizmetlerin açılışına katıldıklarını anımsatan Erdoğan, "Bu vesileyle İstanbul'un manevi muhafızı Eyüp Sultan Hazretlerini bir kez daha rahmetle, tazimle yad ettik. Aynı gün İstanbul Arkeoloji Müzelerimizdeki sergilerin açılışını da gerçekleştirerek her köşesi buram buram tarih, kültür ve sanat kokan İstanbulumuzun zenginliğini bir kez daha hatırladık." dedi.

Programları el verdiği sürece hafta sonları bir şehri ziyaret ederek hem vatandaşlarla hasret giderdiklerini hem de tamamlanan eser ve hizmetlerin resmi açılışını yaptıklarını anlatan Erdoğan, önceki hafta sonu Kayseri'de kamu, belediyeler ve özel sektörün Kayseri'ye kazandırdığı 30 milyar liralık yatırımı hizmete açtıklarını, 24 milyar liralık Ankara-Yerköy-Kayseri Hızlı Tren Hattı Projesi'nin de temelini attıklarını ifade etti.

Kendilerini coşkuyla karşılayan Kayserililere selamlarını ileten Erdoğan, 24 Temmuz'da da İbn Haldun Üniversitesi'nin ilk mezuniyet töreninde öğrencilerin sevinçlerine ortak olduklarını bildirdi.

Cumartesi günü Ordu'da toplu açılış törenine katıldıklarını, Toprak Mahsulleri Ofisinin fındık alım fiyatını açıkladıklarını ve Ordulularla hasret giderdiklerini söyleyen Erdoğan, halkın ilgisinin ayrı bir heyecan vesilesi olduğunu dile getirdi.

İki haftalık süre boyunca çok sayıda kabul, toplantı ve görüşmeyle milletin kendilerine tevdi ettiği sorumlulukları yerine getirmeye çalıştıklarını belirten Erdoğan, "İnşallah bu hafta sonu cumartesi günü de Kocaeli'de yine Kocaeli'deki tüm halkımızla, kardeşlerimizle hem toplu açılışlar hem de bir bütünleşmeyi birlikte yaşayacağız. Allah ömür ve milletimiz de destek verdikçe büyük ve güçlü Türkiye'nin inşası yolunda gece gündüz çalışmayı, mücadele etmeyi, ülkemize yeni eserler ve hizmetler kazandırmayı sürdüreceğiz." diye konuştu.

"Projeyle ilgili hazırlıklar bitmek üzeredir

Türkiye'nin tüm illerinde hız kesmeden toplu konut projelerini sürdürdüklerini aktaran Erdoğan, pek çok ilde şehir içinde kalan sanayi alanlarını dışarıya taşıdıklarını, bu konudaki talepleri de süratle yerine getirdiklerini anlattı. Erdoğan, şöyle devam etti:

"Şimdi de Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini başlatıyoruz. İlk kez ev sahibi olacak vatandaşlarımızın sabırsızlıkla beklediği bu projeyle ilgili hazırlıklar bitmek üzeredir. Vatandaşlarımızı kira öder gibi taksitlerle, yerel ve yatay mimari anlayışına göre inşa edilmiş konut projeleriyle ev sahibi yapacağız. Sıfır atık uyumlu, enerji verimli, iklim dostu malzemelerle yapılacak bu konut projelerinin tamamında yenilenebilir enerji sistemleri kullanılacaktır.

Amacımız, salgın döneminde daralan konut arzını hızla artırarak, hem inşaat sektörünü canlandırmak, hem de insanımızın erişebilir şartlarda ev sahibi olmasını temin etmektir. Bu adım, son dönemde ciddi şikayet konusu olan kiraların da düşmesine yol açacaktır. Her zaman olduğu gibi bu projede de şehit yakınları ve gazilerimiz ile emeklilerimize özel bir kontenjan ayıracağız. Ayrıca ilk defa evlenen gençlerimiz de bu projede kota sahibi olacaktır. Önümüzdeki ay bir tanıtım toplantısıyla tüm detaylarını milletimize duyuracağımız bu konut kampanyasının şimdiden ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Projenin yürütücüsü olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ile TOKİ'yi tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum."

"Seyahatsever uygulamasında yaş aralığını 18-30'a yükselttik"

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gençlik ve Spor Bakanlığının Türkiye'yi gezmeye çıkan gençlere yurtların kapılarını açan "Seyahatsever" uygulamasına oldukça fazla talep geldiğini belirterek, "Gençlerimizin bu imkandan daha fazla katılımla istifadesini sağlamak için onlardan gelen istekler doğrultusunda yaş aralığını 18-25'ten, 18-30'a yükselttik. Böylece 1 Eylül tarihine kadar gençlerimizin yurtlarımızda konaklayarak diledikleri gibi ülkemizi gezmelerine imkan sağlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Sporda başarı çıtasının her geçen gün daha yükseğe çıkartıldığını vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Konya'da 9-18 Ağustos tarihleri arasında ev sahipliği yapacağımız 5'inci İslami Dayanışma Oyunları'nın hazırlıklarını önemli ölçüde tamamladık. Bu oyunlar için 56 ülkeden 4 bin 200 sporcu ve heyet üyesi ile on binlerce sporsever Konya'ya gelecek. İslami Dayanışma Oyunları için Konyamıza kazandırdığımız tesisler daha sonra hem şehirdeki gençlerimize hizmet edecek hem de benzer organizasyonlar için kullanılacaktır. Dünya çapında ses getireceğine inandığım bu oyunlar için ülkemizde misafir edeceğimiz kafilelere şimdiden hoş geldiniz diyor, sporcularımıza başarılar diliyorum."

Erdoğan, Manş Denizi'ni aşan en genç Türk yüzücü Aysu Türkoğlu'nu kutlayarak, "Kızımızı şahsım ve milletim adına tebrik ediyorum. Bu bir rekor, bizler için de ayrı bir gurur vesilesi aynı şekilde ailesini ve hocalarını kutluyorum." ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 35 96
2. Fenerbahçe 35 90
3. Trabzonspor 35 58
4. Başakşehir 35 55
5. Beşiktaş 35 54
6. Alanyaspor 35 49
7. Kasımpasa 35 49
8. Rizespor 35 49
9. Sivasspor 35 48
10. Antalyaspor 35 45
11. A.Demirspor 35 44
12. Samsunspor 35 42
13. Kayserispor 35 41
14. Ankaragücü 35 39
15. Karagümrük 35 37
16. Konyaspor 35 37
17. Gaziantep FK 35 35
18. Hatayspor 35 34
19. Pendikspor 35 33
20. İstanbulspor 35 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 33 72
2. Göztepe 33 69
3. Sakaryaspor 33 57
4. Bodrumspor 33 56
5. Ahlatçı Çorum FK 33 56
6. Kocaelispor 33 55
7. Bandırmaspor 33 50
8. Boluspor 33 50
9. Gençlerbirliği 33 50
10. Erzurumspor 33 44
11. Manisa FK 33 40
12. Ümraniye 33 40
13. Keçiörengücü 33 39
14. Tuzlaspor 33 37
15. Adanaspor 33 36
16. Şanlıurfaspor 33 35
17. Altay 33 9
18. Giresunspor 33 7
Takımlar O P
1. Arsenal 36 83
2. M.City 35 82
3. Liverpool 36 78
4. Aston Villa 36 67
5. Tottenham 35 60
6. Newcastle 35 56
7. Chelsea 35 54
8. M. United 35 54
9. West Ham United 36 49
10. Bournemouth 36 48
11. Brighton 35 47
12. Wolves 36 46
13. Fulham 36 44
14. Crystal Palace 36 43
15. Everton 36 37
16. Brentford 36 36
17. Nottingham Forest 36 29
18. Luton Town 36 26
19. Burnley 36 24
20. Sheffield United 36 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 34 87
2. Girona 34 74
3. Barcelona 34 73
4. Atletico Madrid 34 67
5. Athletic Bilbao 34 61
6. Real Sociedad 34 54
7. Real Betis 34 52
8. Valencia 34 47
9. Villarreal 34 45
10. Getafe 34 43
11. Deportivo Alaves 34 41
12. Sevilla 34 41
13. Osasuna 34 39
14. Las Palmas 34 37
15. Celta Vigo 34 34
16. Rayo Vallecano 34 34
17. Mallorca 34 32
18. Cadiz 34 26
19. Granada 34 21
20. Almeria 34 17