TEBA

Türkmen kasabası Altunköprü, turizme kazandırılıyor

Yaşam

Ortasından geçen Zap Nehri’nin kendisine kattığı eşsiz güzelliğe sahip Altunköprü, Kerkük ile Erbil arasında yer alan bir Türkmen kasabasıdır. Tarihi, kültürü ve folkloruyla Türkmen geleneğini sürdüren önemli bir bölge olan Altunköprü, bu günlerde yerli turistlerin uğrak mekanı haline gelmiş durumda.

Ortasından geçen Zap Nehri kenarına yapılan turizm tesisleri sayesinde, özellikle Kerkük halkı ve Iraklı turistlerin ilgisini çekmeyi başaran bu güzel kasaba, bu sayede turizme kazandırıldı.

“Altunköprü Turizm Tesisleri”nin kasabaya kattığı güzellikleri, kasaba halkının projeye bakışını ve yerli turistlerin düşüncelerini öğrenmek amacıyla Altunköprü Turizm Tesisleri Medya Sorumlusu Murat Nizameddin ile bir röportaj gerçekleştirdik.

Yıllardır kasaba halkının nehir kenarının temiz tutulması için belediyeye çağrıda bulunduğunu söyleyen Nizameddin, “Altunköprü halkı nehrin kıyılarındaki çöplerin kaldırılmasını istiyordu, nehrin kıyıları artık çöplük haline gelmişti. Belediye halkın talebi karşılığında bölgeyi 3 senelik kiraya vermeye karar verdi. Belediye tarafından belirlenen özelliklere sahip kişiye kiralandı.” dedi.

Projeye engel olmak isteyen ve turistik alan yerine farklı binalar inşa etmek isteyen bazı tarafların olduğuna değinen Nizameddin, “Altunköprü halkı projeyi çok güzel karşıladı. Projenin daha yüzde 20 ile 30’u tamamlanmadı ancak bu kadarı bile kasabanın çarşısında oldukça hareketlilik yaşanmasına vesile oldu. Bayram tatili boyunca kasabaya gelenlerin sayısı arttı. Sadece Kerkük’ten değil, Erbil hatta Dakuk, Tuzhurmatu ve Selahaddin’e bağlı olan bölgelerden gelenler de oldu. Proje sayesinde Erbil’e, Süleymaniye’ye, Dukan’a ya da Taktak’a gidenler artık daha yakın ve daha rahat bir şekilde Altunköprü’ye gelmeye başladılar.” diye konuştu.

“Irak’ta lise son sınıf sınavlarının bitmesine bir hafta kalmasına rağmen bayram tatili boyunca burası çok kalabalıktı. Buraya olan ilgi özellikle cuma günleri çok fazla.” diyen Nizameddin, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Proje bir ay içerisinde bu seviyeye ulaştı, ancak daha lokantalar ve sıhhi tesisatlar tamamlanmamış durumda. Buraya 15 kişilik vapur ve Trabzon’da bulunan oyun aletlerinin benzerlerini bile buraya getirmeyi düşüyoruz.”

Vatandaşların piknik yaparken kullandığı sedirlerin sayısının şu anda 40 olduğunu ancak bu sayıyı 120’ye çıkarmayı planladıklarını kaydeden Nizameddin, Altunköprü Turizm Tesisleri içerisinde çocuklar ve yetişkinlere özel iki ayrı havuz inşa etmeyi planladıklarını belirtti.

Tesislerin birçok kişiye iş imkanı sağladığını söyleyen Nizameddin, “Şu anda proje sayesinde yaklaşık 20 kişiye iş imkanı sağlanacak. Şu anda tesiste 15-16 kişi çalışıyor.” dedi.

Nizameddin, bazı okulların turizm tesislerinde düzenlenen etkinliklere şimdiden katılmak istediğini bildirdiğini aktardı.

“Altunköprü’de ilk kez bir bayramda turizm tesisinin açıldığı bölge temiz kaldı. Her bayram insanlar bu bölgenin çöplük haline dönmesinden şikayet ediyordu. Artık buraya gelenlere girişte görevliler tarafından çöp poşeti veriliyor, insanlar artık buraya farklı bir gözle bakıyor.” diyen Nizameddin, “Girişte vatandaşlardan 1000 dinar alınıyor, tesisten önce buraya girmek için ücret ödenmiyordu. Buraya gelenler için lavabo ve temiz su gibi temel ihtiyaçlar da tesis edilmiş durumda. Tesiste eksiklikler var, evet, ancak daha da gelişecek.” ifadelerini kullandı.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.