TEBA

Siber güvenlik yoluyla ülkeler arasındaki savaş… 

Yaşam

Siber güvenlik, internet ağına bağlanan tüm cihazları korumak için kullanılmaktadır. Siber güvenlik, bilgisayarları, sunucuları (bilişim), cep telefonlarını, ağları, verileri, cihazları ve elektronik sistemleri korumanın yoludur.

Siber güvenlik, internet ağına bağlanan tüm cihazları korumak için kullanılmaktadır. Siber güvenlik, bilgisayarları, sunucuları (bilişim), cep telefonlarını, ağları, verileri, cihazları ve elektronik sistemleri korumanın yoludur.

“Bilgi Teknolojilerini Korumak” olarak da adlandırılan siber güvenliğin birkaç farklı anlamda kullanılmasını şu şekilde sıralayabiliriz:

Ağ güvenliği: Belirli bir tehdit veya virüse karşı internet ağlarının dış tehditlerden korunmasını güçlendirmektedir.

Program ve uygulama güvenliği: Program, yazılım ve cihazları risklerden korumaya odaklıdır. Başarılı koruma sistemi, program veya cihaz devreye alınmadan önce tasarım aşamasından itibaren başlar.

Cloud güvenliği: Depolama, taşıma ve çalıştırma sırasında verileri korumak ayrıca kullanıcının verilerini gizli ve başka kişilerden uzak tutmak için kullanılır.

Bilgi güvenliği: Hem depolama hem de taşıma sırasında veri güvenliğini ve gizliliğini korur.

İşletme güvenliği: Kullanıcıların ağ ve sistem üzerinde sahip oldukları yetkiler gibi veri koruma ile ilgili süreçleri ve kararları içerir. Verilerin belirlenen kurallara göre, nasıl depolandığını ve paylaşıldığını belirler.

Güvenliğin faydaları nedir?

Verilerin ve kişisel bilgilerin kolayca sızmasını veya bilgilerin azaltılmasını, alınmasını ve düzenlenmesini engeller.

Ülkeler arasındaki siber güvenlik savaşı (Rusya ve Ukrayna)

Son zamanlarda dünyada güçlü ülkeler arasında tüm önemli güvenlik bilgilerinin alınması için elektronik savaşın başladığı görülmektedir. Özellikle Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta siber güvenlik, güvenlik kurumlarının bilgilerini almak için bu savaşın önemli bir parçası haline gelmiş durumda. Ukrayna, siber güvenlik teknolojisi ile birçok Rus bankasının bilgilerini ele geçirmeyi başardı. Rusya da Ukrayna'nın tüm güvenlik bilgilerine siber güvenlik yoluyla erişmeye çalıştı.

2022’de en fazla siber güvenlik saldırısı Hindistan ve ABD tarafından gerçekleştirildi

Bu yıla ait verilere göre, 2022 yılının başından bugüne kadar en fazla siber saldırı gerçekleştirildi. Hindistan, toplam 6 milyon 137 bin 330 siber saldırı ile ilk sırada yer alıyor. Toplam 1 milyon 308 bin siber saldırı gerçekleştiren ABD, ikinci sırada geliyor. Söz konusu ülkelerin ardından Rusya, Çin, İran, Pakistan ve Ukrayna geliyor.

Küresel siber güvenlik tehlikesinin boyutu büyümeye devam ediyor. Siber suçlular tarafından verilerin yayılması ve hacklenmesi gün geçtikçe artıyor. Dünya genelinde 2020 yılında, her olay için ortalama veri yayınlama ve hackleme kaybı 3,86 milyon dolardı. ABD’nin kaybının ise 8.64 milyon dolar olduğu belirtildi. Bu maliyetler, yeni cihazları ve yazılımları çözme ve kurma maliyeti gibi bir dizi harcamaları içeriyor.

%100 güvence veriyor mu?

Tabii ki hayır. Ağa bağlı herhangi bir cihazın % 100 güvencesi yoktur. Güvenlik nasıl ilerlerse ilerlesin, güvenliğin kırılması için bir yol oluşturuluyor.

Veri sızdırılması ve bilgilerin çalınmasını önlemenin yolları neler?

Sosyal ağ güvenliği iki türdür; birincisi özel şirketlerin sahip olduğu tür, ikincisi ise insanların kendi hesaplarına eklediği türdür. Kullanıcı eğitimi de bu konuda büyük rol oynamaktadır. Siber güvenliğin en öngörülemeyen nedenlerinden biri insanlardır (kullanıcılar), kullanıcı her an bir koruma sistemini, siber güvenlik kurallarını göz ardı ederek ve çiğneyerek kırabilir. Kullanıcı, şüpheli bir bağlantıyı açmama ve bilinmeyen programları kullanmama konusunda bilgilendirilmeli. Bilgi sahibi olmak, bu tür elektronik saldırılardan korunmada önemli rol oynamaktadır.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.