TEBA

Parçalı güneş tutulması IKBY'de görülecek

Yaşam

Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) Ulaştırma Bakanlığı, 25 Ekim 2022'de gerçekleşecek parçalı güneş tutulmasının IKBY'de de görüleceğini duyurdu.

Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) Ulaştırma Bakanlığı, 25 Ekim 2022'de gerçekleşecek parçalı güneş tutulmasının IKBY'de de görüleceğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, 25 Ekim 2022'de gerçekleşecek parçalı güneş tutulmasının IKBY'de de görüleceğini belirtirken, güneş tutulmasının 2 saat 31 dakika süreceği ifade edildi.

Açıklamada, parçalı güneş tutulmasının Erbil saatiyle 12.59'da başlayacağı belirtilirken, doğa olayının saat 15.30'da tamamen sona ereceği kaydedildi.

Parçalı tutulma, Afrika, Asya, Avrupa ve Birleşik Krallık'ta Guernsey'de kuzey yarımkürede görülebilecek ve en uç noktasında kuzey kutbu ve Rusya'da olacak.

-Güneş tutulması

Güneş tutulması, Ay’ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay’ın Güneş’i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayıdır. Tutulmanın olması için Ay’ın yeni ay evresinde olması ve Dünya’ya göre Güneş ile kavuşum halinde olması, yani yörünge düzleminin Dünya’nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi ile çakışması gerekir. Bir yıl içinde Ay, Dünya çevresinde yaklaşık on iki kez dönmesine karşın, Ay’ın yörünge düzlemi ile Dünya’nın yörünge düzlemi arasında beş derece kadar bir açı olması sonucu, Ay her defasında Güneş’in tam önünden geçmez ve dolayısıyla bu çakışma seyrek olarak oluşur. Bu yüzden, yılda iki ile beş arasında Güneş tutulması gözlemlenir. Bunlardan en çok ikisi tam tutulma olabilir. Güneş tutulması Dünya üzerinde dar bir koridor izler. Bu yüzden herhangi bir bölge için Güneş tutulması çok ender bir olaydır.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.