TEBA

NASA, Uranüs'ün görüntüsünü paylaştı

Yaşam

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) James Webb Uzay Teleskobu, "buzlu dev gezegen" olarak bilinen Uranüs'ün şimdiye kadarki en net fotoğrafını çekti. NASA yetkilileri şaşkınlıklarını gizleyemedi.

NASA öncülüğünde ESA (Avrupa Uzay Ajansı) ve CSA (Kanada Uzay Ajansı) desteğiyle geliştirilen, uzaya gönderilmiş en güçlü teleskop olan James Webb evrenin sır perdesini aralamaya devam ediyor. Üzerindeki hassas aygıtları sayesinde Güneş Sistemi'ndeki gezegenlerin faaliyetlerini inceleyen ve kızıl ötesi görüntülerini çeken James Webb şimdi de Uranüs'ün kızıl ötesi görüntülerini kaydetti.

Uranüs, Güneş Sistemi'nin Güneş'ten uzaklık sıralamasına göre 7. gezegeni ve çap bakımından Jüpiter ve Satürn'den sonra üçüncü sırada geliyor. James Webb teleskobu, yörüngesi nedeniyle Dünya'dan gözlemlenmesi oldukça zor olan buzlu dev gezegenin görünmeyen halkalarını gösterdi. Ek olarak 27 uydusundan birkaç tanesini de tespit etti.

Konuyla ilgili NASA yetkilileri, "Uranüs hiç bu kadar iyi görünmemişti" açıklamasını yaptı. Görüntülerin Güneş Sistemi'nin oluşumu ve evrimi hakkında daha fazla bilgiye sahip olmamızı kolaylaştıracağını ifade eden yetkililer, James Webb'in uzay keşiflerindeki öneminin altını çizdi. James Webb baş araştırmacısı Mary Barsony, "Uranüs, Güneş Sistemi'nin bilinen en ilginç gezegenlerinden biri ve James Webb'in bu görüntüleri, bizlere Uranüs'ün detayları hakkında daha fazla bilgi edinme fırsatı sağladı" ifadelerini kullandı.

Uranüs, Güneş çevresindeki devrini 84 yılda bir tamamlıyor. Bu sürede hafif eliptik yörüngesi boyunca Güneş'e uzaklığı 18-20 astronomik birim arasında değişiyor. Uranüs'ün kuzey yarımküresi 2028'de ilkbahardan yaza geçecek. Bu durum, Dünya'nın ikliminin nasıl çalıştığına dair yeni bilgiler sağlayacağından bilim insanlarının bir hayli ilgisini çekiyor.

Yeni görüntüler, gezegenin bir bölümünün yazın ortaya çıkan ve sonbaharda her iki yarım kürede de kaybolan kutup başlığı olarak bilinen parlak bir alana sahip olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte kapağın merkezinde daha önce görülmemiş daha parlak bir nokta olduğu anlaşılıyor.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.