TEBA

Hazırlıklar tamamlandı: Güneş'in gizemi bu kez çözülebilir

Yaşam

Çin, Güneş'in gizemlerini çözmek için ilk gözlemevini uzaya fırlatacak

Uzay alanında önemli çalışmaları bulunan Çin, uzun yıllardır beklenen Güneş araştırmaları için de harekete geçiyor.

Büyük ülkelerin uzay alanında çalışmaları önemli derecede arttı. Başta ABD önemli işler ortaya koyarken, Çin'in de bu alanda yakından ilgilendiği aşikar. Nature dergisinde yayınlanan bir rapora göre Çin, Güneş'in gizemlerini araştırmak için yıllardır beklenen bir projeye imza atıyor.

Rapora göre Çin, Güneş'te yaşanan olayların nedenini ve daha detaylı bilgiye erişmek için ilk gözlemevi aracını uzaya fırlatmaya hazırlanıyor.

Gelişmiş Uzay Tabanlı Güneş Gözlemevi (ASO-S), Güneş'in manyetik alanının koronal kütle atılımlarına ve diğer patlamaları nasıl neden olduğu hakkında bilgi sağlayacak üç araçla donatılacak.

126 milyon dolarlık gözlemevi, aslında Çin'in uzun zamandır hayalini kurduğu bir proje.

Nanjing'deki Çin Bilimler Akademisi Mor Dağ Gözlemevi'nde astrofizikçi Weiqun Gan ve misyonun baş bilim adamı, Nature dergisine verdiği demeçte, Çinli bilim adamları böyle bir görevi ilk olarak 1970'lerde önerdiler ve hep böyle bir şey yapmak istediler ifadelerini kullandı.

Güneş'in manyetik alanının enerjisel emisyonlarına neden olduğunun yaygın bir bilgiden ibaret olduğu belirtilirken, ikisi arasında yaşananların ise henüz gizeminin çözülmediği kaydedildi. Çin'in ilk gözlemevi ise bu konuda önemli detayları açığa çıkarmak için uğraşacak.

ASO-S, patlamaları altta yatan nedenlere bağlamak ve bu nedenlerin tam olarak ne olduğunu ortaya çıkarmak için aynı anda farklı dalga boylarına bakacak.

Çinli bilim adamları Güneş'in gizemlerini çözecek gözlemevi ASO-S için Kuafu-1 takma adını verdi. Dört yıl görev süresi bulunan araç, Dünya yüzeyinin 720 kilometre yukarısındaki yörüngeden Güneş'i izleyecek.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.