TEBA

Görüntüler kayboldu: NASA'nın uzay aracında büyük sorun!

Yaşam

NASA'nın, Jüpiter'i araştırması ve görüntülemesi için görevlendirdiği uzay aracında önemli bir sorun var. Juno isimli uzay aracının kaydettiği son görüntüler ortadan kayboldu.

NASA, Güneş ve Güneş Sistemi içerisinde yer alan bazı gezegenler için birçok yüksek teknolojiliye sahip uzay aracı görevlendirdi.

Basit örnekle Mars için İngenuity helikopteri araştırmalar yaparken, Güneş'in hareketlerini de Solar Orbiter kaydediyor. Şu anda en çok uydusu bulunan Jüpiter'i ise 'Juno' isimli bir uzay aracı takip ediyor ve bu gezegene dair önemli görüntüler servis ediyor. Fakat Juno'nun son dönemde büyük bir sorunu var.

Bugüne kadar gördüğünüz hemen hemen tüm Jüpiter resimleri, en net haliyle Juno tarafından kaydediliyor.

Ancak NASA'nın uzay aracı, yakın zamanda yapılan uçuşunda toplanan bazı görüntüleri kaybetti.

Söz konusu hata aslında geçtiğimiz yıldan beri var. 14 Aralık'ta 47. uçuşunu yapan Jüpiter, topladığı verileri Dünya'ya gönderecekti. Ancak bağlantısı kesilen uzay aracı, NASA mühendislerini de endişelendirdi.

Daha sonra Juno ile bağlantı tekrar kuruldu ve görüntüler Dünya'ya iletildi. 47. uçuştan toplanan görüntüler Dünya'ya geldi fakat bu görüntülerde bazı bozulmalar tespit edildi.

22 Ocak'ta NASA, 48.uçuş için planlama yaptı ve Juno'nun geçici bir sorun yaşadığını düşünerek bu uçuşu da gerçekleştirdi.

İşte tam olarak 48. uçuşla kameradaki sorun giderek arttı ve son uçuşta ne yazık ki hiçbir görüntü Dünya'ya iletilemedi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan NASA, şu ifadelere yer verdi:

"NASA'nın Juno uzay aracındaki JunoCam görüntüleyici, yörünge aracının Jüpiter'in 22 Ocak'taki en son uçuşu sırasında planlanan tüm görüntüleri elde edemedi."

Can sıkan sorunun kameradaki sıcaklık artışından kaynaklandığı düşünülüyor. NASA, son uçuştaki görüntülerin bir kısmını kurtardığını söylesede kameradaki artan sıcaklık sorunun nasıl çözüleceği merak ediliyor. Diğer yandan bu sorundaki en büyük nedenlerden birinin de Jüpiter'deki artan radyasyon değerleri olduğu düşünülüyor.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.