TEBA

Erbil’deki Kayseri Çarşısı’nın tek kasabı yaklaşık bir asırdır işini icra etmekte

Yaşam

Erbil’in en eski ve tarihi çarşılarından sayılan Kayseri Çarşısı, ilk günkü gibi ticaretin merkezi olma özelliğini koruyor. Çeşitli zanaatların merkezi olan Kayseri Çarşısı’nda, şehrin büyümesi ve kentte çarşı sayısının artmasıyla bir zamanlar var olan nadide zanaatları devam ettiren dükkan sayısı azaldı.

Geçmiş tarihlerde Kayseri Çarşısı’ndaki dükkanların önemli bir bölümünü oluşturan mesleklerden biri kasaplıktı. Şu anda Erbil’deki Kayseri Çarşısı’nda et satışını devam ettiren tek kasap dükkanı bulunmakta, o da yarım asrı aşkın süredir çarşıda et satan Hacı Mustafa Kasap ve oğullarının dükkanı.

TEBA Gazetesi olarak, Hacı Mustafa ile bir görüşme gerçekleştirdik. Hacı Mustafa, şu anda Kayseri Çarşısı’nda kasaplık yapan tek dükkan sahibinin kendileri olduğunu belirtirken, “Kasaplık yapan birkaç aile vardı ve hepsi Kayseri’de kendi dükkanlarında mesleklerini icra ediyordu. Eskiden hayvan pazarlarındaki hayvanların fiyatları ucuzdu, 1958'den bu yana ağabeyim hayvanları alıyordu ben de burada satıyordum. 6-7 çırağımız vardı. Önceki ölçekler, şimdikinden farklı olarak kilogram değildi, etleri ‘qile’ dediğimiz aletle ölçüyorduk.” dedi.

Hacı Mustafa’nın oğulları şu anda babalarının mesleği olan kasaplığı sürdürmekte. Hacı Mustafa’nın Şamal isimli oğlu TEBA’ya verdiği demeçte, “Babam artık çalışmıyor ve dükkanı bize bıraktı. Her gün birkaç saatliğine dükkanı ziyarete gelir. Hacı Mustafa Kasap, Kayseri Çarşısı’ndaki en eski kasap.” ifadelerini kullandı.

“1976'dan beri buradayım ve şimdiye kadar bu işi yapmaya devam ediyoruz.” diyen Şamal, “Babam ise 1945 yılında kasaplık yapmaya başlamış ve 2000 yılına kadar da işine devam etmiştir. Bize bıraktığı işini biz devam ettiriyoruz. Kayseri Çarşısı’nda bulunduğumuz bu sokaktan Altıparmak Camii’ne kadar dükkanların tümü eskiden kasaptı ama çoğu yaşamını yitirdi kalanlar ya dükkanlarını sattı ya da başka bir yere taşındı, sadece biz burada kaldık.” diye konuştu.

Eskiden her yerde kasap bulunmadığını, kasapların sadece Kayseri, Şeyhallah ve Teyrava çarşılarında olduğunu söyleyen Şamal, artık her yerde kasap bulunması nedeniyle işlerinin eskisi gibi olmadığını ve zayıfladığını aktardı.

Şamal, “Et fiyatları geçmişe göre günümüzde çok yüksek. Sattığımız etin kendi bölgemizde yetiştirilen hayvanlara ait olduğu bilinmektedir. Bu nedenle fiyatlarımız diğer yerlere göre daha yüksek.” sözlerini kullandı.

Erbil'in farklı yerlerinden gelen özel müşterileri olduğunu dile getiren Şamal, “Bazıları evlerine götürmek için bazıları da restoranlara götürmek için etlerini bizden alıyor. 40 yıldır etimize güvendiği için bize gelen müşterilerimiz var. Bu yüzden et ve kıyma almak için düzenli olarak bizi tercih ediyorlar.” dedi.

Kayseri Çarşısı’nın eski ve şu anki durumunu karşılaştıran Şamal, şu ifadeleri kullandı:

“Çarşının şu an ki durumu ile eski durumu arasında çok fark var, çünkü o zamanlar ucuz olduğu için insanlar kolayca et alabiliyordu. Ama şimdi bahsettiğim gibi fiyatların yüksek olması ve Erbil’de mahallelerde kasap ve marketlerin artması nedeniyle Kayseri Çarşısı artık eskisi gibi değil.”

İcra ettikleri mesleğin kanlarına karıştığını belirten Şamal Hacı Mustafa, çocuklarının da bu mesleği yapmasını istediklerini vurguladı.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.