TEBA

Dünyanın en büyük kara kurbağası yakalandı

Yaşam

Tamamen tesadüf eseri dünyanın en büyük kara kurbağası yakalandı.

Avustralya'nın Queensland eyaletindeki Conway Ulusal Parkı'nda ağzına sığan her şeyi zehir saçarak yiyen Toadzilla adlı dev kamış kurbağası bulundu. Toadzilla, normal bir kamış kurbağasından tam 6 kat daha büyük.


Avustralya'daki Conway Ulusal Parkı'nda görevli korucu Kylee Gray, geçtiğimiz hafta yoluna çıkan bir yılan yüzünden aracından indiği esnada dünyanın en büyük kara kurbağasını fark etti. Park bekçileri, kurbağaya Amerikan yapımı canavar filmi 'Goadzilla' ve İngilizce kurbağa anlamına gelen 'Toad' kelimelerini birleştirip kurbağaya 'Toadzilla' adını verdiler.


Korucu Gray, Toadzilla'yı ilk gördüğü ve yakalandığı anları şu sözlerle anlattı:

"Eğilip kamış kurbağasını yakaladım. Onun ne kadar büyük ve ağır olduğuna inanamadım. Boyutu nedeniyle dişi olduğuna inanıyoruz ve dişi kamış kurbağaları erkeklerden daha büyük oluyor. Bu büyüklükteki bir kamış kurbağası, ağzına sığdırabildiği her şeyi yer; buna böcekler, sürüngenler ve küçük memeliler de dahildir"


Milli Park'ta bulunan dünyanın en büyük kurbağası Toadzilla, normal bir kamış kurbağasından 6 kat daha ağır ve büyük. Toadzilla'nın ağırlığı 2,7 kilogram, boyu ise 25 santimetre. 


Öte yandan kamış kurbağalarının anavatanı Güney ve Orta Amerika fakat 1935 yılında Queensland'de şeker kamışı mahsullerini yok eden bir böcek istilası ortaya çıkınca, bilimsel olarak Rhinella Marina olarak adlandırılan 2 bin 400 tane kamış kurbağası Avustralya'ya getirildi. 


Yaklaşık 90 yıl içerisinde ülkedeki kamış kurbağaları zararlı ve istilacı olarak kabul edildi. Çünkü zamanla sayıları 200 milyonu aştı. 


Üstelik kamış kurbağaları zehirli olduğu için ve ülkede bir yırtıcısı bulunmadığı için diğer türleri de yok ediyorlar. 


Bu hayvanlar kışkırtıldıklarında omuzlarındaki bezlerden zehir yayıyorlar ve çoğu hayvanın kamış kurbağasının zehrinden sağ çıkması mümkün değil.

Ancak Toadzilla daha fazla büyümeyecek. Çevre ve Bilim Departmanı, Toadzilla'nın türü resmi olarak haşere olarak belirlendiği için kurbağaya ötenazi yapıldığını açıkladı. Kurum ayrıca, Toadzilla’nın cesedinin kurbağayı almakla ilgilendiğini ifade eden Queensland Müzesi'ne bağışlanabileceğini belirtti.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.