TEBA

Avrupa futbolunda “çöl fırtınası”

Spor

Dünya yıldızlarını kadrosuna katarak futbol dünyasında ses getiren Suudi Arabistan takımları, transferde Avrupa’nın büyük kulüplerine çalım atmaya devam ediyor.

Suudi Arabistan’ın futbola yatırım yapma kararının ardından 20 milyar dolarlık bütçesiyle transferde adeta çekim merkezi haline gelen Suudi ekipleri, adından sıkça söz ettiriyor.

Ülke yönetiminin futbol sporuna ciddi yatırımlar yapmayı kararlaştırması, nice sponsor ve anlaşmalara imza atmasından sonra Suudi Arabistan Birinci Futbol Ligi ekipleri de dünya yıldızlarının peşine düştü.

FIFA ve UEFA'nın uyarısına karşın geri adım atmayan Suudi Arabistan ligi takımları, oyunculara yüksek bonservis ve maaşlar ödeyerek kadrosuna katmayı sürdürüyor. Daha önce Çin ligi ekiplerinin baskısına direnemeyen Avrupa ekipleri, futbolculara tahsis ettiği ücretlerin 10 katı üzerine kadar çıkan Suudi kulüplerine direnmekte güçlük çekiyor.

 

 

 

Al-Nassr takımı, 2021’de Brezilyalı golcü Anderson Talisca’yı, Ocak 2023’te de Portekizli dünya yıldızı Cristiano Ronaldo’yu kadrosuna katarak futbol dünyasında büyük ses getirmişti. Bu transferlerle gündeme damgasını vuran Suudi Arabistan, Avrupa futbolunda 2022/23 futbol sezonunun tamamlanmasıyla beraber imza üstüne imza atarak birer birer yıldız isimleri duyurdu.

 

 

 

Al-Nassr Kulübü, Portekizli yıldızın ardından İtalyan devi Inter’in kaptanı Hırvat oyuncu Marcelo Brozoviç'i de renklerine bağladı.

 

 

 

Bir dönem Ronaldo’nun da formasını giydiği İspanyol devi Real Madrid’in yıldız golcüsü Karim Benzema, kontratının tamamlanmasıyla birlikte ayrılığı duyurmuştu. 35 yaşındaki Cezayir asıllı Fransız golcünün hangi Avrupa kulübüne imza atacağı konuşulurken, Suudi takımı Al-Ittihad’ın transferi açıklamasıyla tüm futbolseverler adeta ters köşe oldu. Benzema’nın ardından rotasını başka yıldız isimlere çeviren Al-Ittihad, İngiliz ekibi Chelsea’den Fransız N’Golo Kante’yi, İskoçya takımı Celtic’ten de Portekizli Jota’yı kadrosuna kattı.

 

 

 

Al-Hilal takımı da, Premier Lig takımları Wolverhampton’dan Portekizli Ruben Neves’i, Chelsea’den Senegalli Kalidou Koulibaly’yi ve İtalya ekibi Lazio’dan Sırp Sergej Milinkovic-Savic'i kadrosuna kattı.

 

 

 

Avrupa’nın yıldız isimlerini renklerine bağlayan bir diğer ekip de Al-Ahli takımı oldu. Kırmızı-beyazlılar, İngiliz devi Liverpool’dan ayrılan Brezilyalı Firmino ile Cheslea’nin Senegalli file bekçisi Edouard Mendy ile kontrat imzaladı.

 

 

 

Suudi Arabistan yönetimi, FIFA’ya başvuru yaparak Al-Nassr, Al-Ittihad ve Al-Hilal takımlarının UEFA organizasyonlarında mücadele etmesi için talepte bulunmuş, ancak olumlu sonuç alamamıştı.

Haber: Aslı Küzecioğlu 

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.