TEBA

Sivrisinekler çok daha ölümcül hale geldi

Sağlık

Bilim insanları, küresel ısınmayla birlikte sivrisineklerin çok daha ölümcül hale geldiklerini ve ölümcül hastalıkları kapma-yayma yeteneklerinin arttığını açıkladı.

Özellikle geceleri çıkardıkları sinir bozucu ses ve ısırdıkları yerin kaşıntısıyla bizleri adeta sinir krizine sokan sivrisinekler, artık daha tehlikeli... Bilim insanları, küresel ısınmayla birlikte sivrisineklerin, daha hızlı ortama uyum sağladığını ve daha dayanıklı hale geldiğini açıkladı.

Son dönemde kazandıkları yetenekler sayesinde sivrisinekler, daha fazla büyüyor, daha uzun yaşıyor ve ölümcül hastalıkları kapma-yayma ihtimalleri de artıyor.

Sivrisinek kaynaklı hastalık uzmanları, küresel sıcaklıklar artmaya devam ettikçe; sivrisinekler daha önce gelişemedikleri yerlere göç edeceklerini ve daha geniş erişim alanları ve daha uzun yaşam sürelerini onlara dünyanın yeni bölgelerinde hastalık yaymak için bolca fırsat vereceği konusunda uyardı.

Bilim insanları bununla birlikte küresel ısınmanın; en acil ve politik olarak en çok tartışılan konulardan biridir ve daha önce ılıman olan bölgelerde daha yüksek sıcaklıklara, daha aşırı hava koşullarına ve artan sellere neden olacaktır, bunların hepsi de daha uzun süre ortalıkta kalandaha büyük sivrisinek popülasyonunu teşvik eden faktörler olduğuna dikkat çekti.

Öte yandan küresel ortalama sıcaklıklar 1800'lerin sonlarından bu yana yaklaşık 1,5 derece erece artmış olup, artışların çoğu son 50 yılda meydana geldi. Birleşmiş Milletler'e (BM) göre ise atmosferdeki su buharı miktarı bunun sonucunda her on yılda yaklaşık yüzde bir ila iki oranında arttı.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.