TEBA

Kanser hastalarına ücretsiz tedavi imkanı

Sağlık

Erbil Awat Radyasyon ile Kanser Tedavi Merkezi, kanser hastalarına ücretsiz tedavi imkanı sunduklarını ve hükümete bağlı hastanelerde tedavisi mümkün olmayan hastaların ise özel hastanelerde görülen tedavi masraflarının hükümet tarafından ödendiğini açıkladı.

Erbil’de kanser hastalıklarına radyasyon tedavisi imkanı sunan tek merkez olarak bilinen Awat Radyasyon Tedavisi Merkezi İşletme Müdürü Muhammet Semir Şuvani, kanser tedavisi istatistiklerini ve çalışmaları hakkında TEBA Gazetesine açıklamada bulundu.

Şuvani, “Radyoterapi tedavisi, kanserli kişiler için kullanılan bir tedavi türüdür. Kanser, hastanın tipine bağlı olarak ilaç, aşı veya ameliyatla tedavi edilir ardından radyoterapi tedavisi yapılır. Bazı hastalar tedavi sırasında kemoterapiye ihtiyaç duyar, bazılarının ise tedavisi için ameliyat gerekli. Bazıları sadece radyasyona ihtiyaç duyar, bir takım hasta ise üç aşamaya da ihtiyaç duyar. Bu yüzden kemoterapiden, ilaçlardan ve ameliyattan geçmeleri gerekir. Ameliyattan sonra radyoterapiye gelirler.” dedi.

Bugüne kadar kanser tedavisi için merkezlerine başvuran hasta sayısına ilişkin Şuvani, “Bazı hastaların tedavisi 15 seans, bazılarının 10 seans, bazılarının 33 seans sürer. Yani seans süresi boyunca perşembe ve cuma hariç her gün geliyorlar. Cihaz, radyasyonun en son versiyonu olduğu için gelişmiş bir sistemdir. Burada günde 130'a kadar hasta tedavi edilir. Bir hastanın radyasyon cihazının altında kalabileceği maksimum süre 10-15 dakikadır.” diye konuştu.

Şuvani, “11 Nisan 2021'den 6 Kasım 2022'ye kadar 2 bin 928 hasta burayı ziyaret etti. 1905 hasta tedavi gördü. Şu anda 990 hasta tedavi randevusunu bekliyor. 3 bin 43'ten fazla kişi konsültasyon için buraya geldi ve doktor kontrolünden geçti. Radyasyona tahammül edemeyen hastalar ve radyasyona ihtiyacı olmayan hastalar da var. Burada kendilerine raporlarla yanıt veriliyor.” açıklamasında bulundu.

Çalışma saatlerine ilişkin Şuvani, “Burada çalışma üç vardiya şeklinde yürütülmektedir. Sabah vardiyasında makine 08:30-12:00 saatleri arasında çalışmakta olup, daha sonra hem makine hem de personel için bir saat dinlenme süresi verilir. İkinci vardiya 13:00'ten 16:00'ya kadar, ardından tekrar bir saat dinlenme süresi mevcut. Saat 17:00'den 23:00'e kadar çalışma yürütülmektedir.” diyerek bilgi paylaştı.

Tedavi ücretlerinin genel olarak hükümet tarafından karşılandığını kaydeden Şuvani, “Bu merkez hükümete bağlı bir merkezdir. Kanser konusu ciddi bir konu. Örneğin ‘pit scan’ denilen röntgen mevcut, bu röntgen başka bir yerde yapılırsa 900-1000 dolara mal olur. Medya Teşhis Merkezinde pit scan mevcut. Kanser Yardım Fonu ile hükümet bunun için ücret ödüyor. Yurt içinde tedavisi mümkün olmayan ve yurt dışına tedavi için gönderilmesi gereken hastalar var. Kanser Yardım Fonu aracılığıyla hastanın vize, uçak biletleri, konaklama ve daha birçok hizmet bedelini devlet karşılıyor.” dedi.

Tedavi için başka şehirlerden Erbil’e gelindiğini kaydeden Şuvani, “Linac adlı iki radyoterapi cihazımız var. Bütün yoğunluk burada oluyor. Bağdat, Kerbela, Necef ve Basra'da özel merkezler var ama vatandaşların çoğu Erbil'e geliyor. Merkezde tedavi gören hastaların çoğu Arap. Bizim görevimiz kanser tedavisi, insanlara kapıyı kapatıp sadece Kürtler gelsin dememeliyiz. Burası Erbil'deki tek radyasyon tedavi merkezidir.” dedi.

Şuvani, “Merkez sayesinde hasta yükünü gerçekten azaltmış oluyoruz. Yarı özel olarak yaptığımız düşük ücretli işlemler de var. Bağdat'ta bu seanslar 300-400 dolara mal oluyor, ancak bizde söz konusu seans ücreti 40 bin dinara mal oluyor. Sabahtan akşam 5'e kadar da ücretsiz tedavi işlemleri uyguluyoruz.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.