TEBA

iPhone'un üretildiği tesis karantinaya alındı

Sağlık

Çin'de bulunan dünyanın en büyük iPhone üretim merkezinde artan koronavirüs vakalarının önüne geçilemedi. Cıngcou şehrindeki fabrikada 'kapalı devre' üretime geçildi, 300 bin kişi karantina altına alındı.

Çin'de bulunan dünyanın en büyük iPhone üretim merkezinde artan koronavirüs vakalarının önüne geçilemedi. Cıngcou şehrindeki fabrikada 'kapalı devre' üretime geçildi, 300 bin kişi karantina altına alındı.

iPhone'ların üretildiği en büyük tesislerden olan Tayvanlı Foxconn şirketinin Hınan eyaletindeki fabrikasında alarm verildi. Kovid-19 vakaları gün geçtikçe artışa geçti, 300 bin işçinin çalıştığı tesiste ekim ayının başından beri 'kapalı devre' üretim yapıldığı, fabrika kampüsünün metal bariyerlerle kapatıldığı, yemekhane ve kafeteryalarda yemek yemenin yasaklandığı, işçilerin sadece belirli güzergahları kullanarak yurtlarına ulaşmalarına izin verildiği iddia edildi. Çin'deki sosyal medya platformlarında, uygulanan salgın koruma tedbirleri işçilerin günlük hayatını oldukça zora soktu. 


Yeterli sağlık bakımı ve yemek yok iddiası

Fabrika yönetiminin vakalara zamanında müdahale etmediği, Kovid-19 tespit edilen işçilerin yurt odalarında tecrit edildiği, bir grup işçinin ise yapımı henüz tamamlanmayan bir yurt binasında karantinaya alındığı öne sürüldü. Karantinadaki işçiler yeterli gıda ve sağlık bakımı sağlanmadığından yakınırken sosyal medyada sorunları dile getiren paylaşımlar sansürlendi.

Foxconn, yaptığı açıklamada, "az sayıda çalışanın salgından etkilendiğini" doğrularken tedbirlerin yerel salgın koruma politikaları uyarınca alındığını savundu. Açıklamada, "Salgından etkilenen az sayıda çalışan için Foxconn, yerel salgın önleme politikalarına uygun olarak, maddi ihtiyaçlar, psikolojik destek ve hızlı geri bildirim dahil yaşamı idame için gerekli güvenceleri sağlamaktadır." ifadesine yer verildi.

Apple açıklama yapmadı

Apple ise konuyla ilgili açıklama yapmayı tercih etmedi. Foxconn'un fabrikasının bulunduğu 10 milyonluk Cıngcou şehrinde son 24 saatte 3'ü hastalık belirtisi gösteren 26 vaka tespit edilirken, işçilerin bu toplama dahil edilip edilmediği bilinmiyor.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.