TEBA

Bilim insanları kurbağanın kopan uzvunu yeniden büyütmeyi başardı

Sağlık

Bilim insanları beş ilaçtan oluşan bir kokteyl kullanarak kurbağaların kaybettiği uzvunu yeniden büyütmeyi başardı. Araştırmacılar, geliştirdikleri tekniği bir sonraki aşamada memeliler üzerinde test etmek istediklerini açıkladı.

İngiliz gazete Daily Mail'de yer alan habere göre, bilim insanları beş ilaçtan oluşan bir kokteyl kullanarak uzvunu kaybetmiş kurbağaların organlarını yeniden büyütmeyi başardı.

Bilim insanları, uzuvları eksik olan Afrika pençeli kurbağaları üzerinde uzuv büyütme deneyleri yaptı. Giyilebilir silikon içerisine yerleştirilen beş ilaçlı kokteylin uzuvlardaki yaraya teması sağlandı.

18 ay boyunca izlenen kurbağalarda uzuvların yeniden büyümesi sağlandı. ABD'li akademisyenlere göre, bu yöntem, insanlarda kullanım için bir kilometre taşını işaret ediyor.

Günümüzde, travma, diyabet veya başka nedenlerle uzuvlarını kaybetmiş milyonlarca hasta için doğal rejenerasyon (kopan dokuların belli bir sürede tekrar yenilenmesi) yoluyla işlevi geri kazanması mümkün değil.

Çalışma, Tufts Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi'nin Wyss Enstitüsü uzmanları tarafından yürütüldü. Tufts Üniversitesi'ndeki Allen Keşif Merkezi'nde araştırma görevlisi olan çalışma yazarı Nirosha Murugan, "Seçtiğimiz ilaçların neredeyse tam bir uzuv oluşturmaya yardımcı olduğunu görmek heyecan verici." dedi.

Ekip, memelilere geçmeden önce, normal rakamlara, daha ayrıntılı iskelet ve kas özelliklerine sahip, işlevsel olarak daha eksiksiz olan kurbağa uzuvlarını yeniden büyütmek istiyor.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.