TEBA
2023-02-01 21:25:10

Osmanlı tarihi ve sarımsaklı yoğurt                                                                           

Abdulkadir Hacıoğlu

01 Şubat 2023, 21:25

Uzun bir aradan sonra doğduğum ve Türkmenlerin yoğunlukla yaşadığı Kerkük kentine gittim. Orada bulunduğumda ilk başta her şey çok güzel gidiyordu. Sokaktakilerin, bakkalların, taksicilerin ve memurların Türkmence konuşması veya bilmesi beni sevindirdi. Kentte halletmem gereken bazı işlerde aksaklık çıkınca boş zamanım oldu. Bir sokağın kenarında küçük bir çay ocağı görünce boş zamanı, bir fincan kahve ile birkaç sigarayla geçirmeye karar verdim.

Bir baktım ki oturduğum masanın yakınında yaşlı başlı 5 Türkmen oturmuş sohbet ediyor. Konu Osmanlı tarihi olunca istemeden kulak misafiri oldum.

Adamlar bana bakınca onlara selam verdim. Herkes selamı aldı ve birden o sıcak sohbetin yaşandığı masada sessizlik hakim oldu.

Asılında ben onların Osmanlı tarihi, kültürü ve coğrafyasına ilişkin konuları dinlemek isterdim çünkü her insanın mutlaka benim bilmediğim bir şeyleri olduğuna inanıyorum ancak selamımın ardından başlayan sükut devam etti.

Onlar bana, ben de onlara bakıyordum. Aniden oturanlardan birinin “Bakla aşının yoğurdu sarmısaklı mı, yoksa sarımsaksız mı lezzetli?” sorusu 3 dakika süren o sessizliği bozdu ve konu Osmanlı tarihinden baklanın çeşitleri ve sarmısaklı mı, yoksa sarımsaksız mı yoğurda dönüştü.

Bir kahve ile 2 sigara içecektim ama üzüntüden 5 sigara içtim ve bu da yaklaşık 20 dakika sürdü.

İşte bu 20 dakikalık sohbetin sonucu, arkadaşların hepsinin yoğurdun sarımsaklı olması daha fazla lezzet katacağı konusunda hemfikir olduğunu öğrendim.

20 dakikalık bakla ve sarmısaklı mı, yoksa sarımsaksız yoğurt muhabbetine dahil olmak istemedim çünkü ne baklayı severim ne de sarımsaklı yoğurdu ama işin olumlu tarafı da vardı elbet, o da 5 Türkmen’in bir konuda mutabık olmasıdır, tabii ki bu beni çok sevindirdi. Çünkü bu sayede ileride bütün haklarımızı alacağımıza olan güvenimi güçlendirdi.

Muhtemelen bir fincan kahve daha içseydim konu “Dolma biberli mi yoksa bibersiz mi lezzetli?” olacaktı.

Bir de o küçük çay ocağında şunu öğrendim; Saddam Hüseyin rejimi dönemindeki “Duvarın kulağı var” deyiminin etkisinin hala bu zavallı millet üzerinde devam ettiğidir.

Neyse velhasıl kelam, sizce bakla aşının yoğurdu sarmısaklı mı yoksa sarımsaksız mı olsun?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.