TEBA

Vakıflar Bakanlığı Sözcüsü'nden Umre Ziyaretlerine İlişkin Açıklama

Ortadoğu

Umre ziyaretleri açıldı mı?   Suudi Arabistan, yaklaşık bir senenin ardından yurtdışından umre ziyaretçilerini kabul edeceklerini duyurdu. Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) Vakıflar Bakanlığı Sözcüsü Nebaz İsmail, “Umre ziyaretlerinin yeniden başlayacağına dair bilgi almadık.

Umre ziyaretleri açıldı mı?



Suudi Arabistan, yaklaşık bir senenin ardından yurtdışından umre ziyaretçilerini kabul edeceklerini duyurdu. Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) Vakıflar Bakanlığı Sözcüsü Nebaz İsmail, “Umre ziyaretlerinin yeniden başlayacağına dair bilgi almadık.” dedi.



Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle yaklaşık bir yıldır Suudi Arabistan hariç yurtdışından tüm ziyaretçiler için umre ve hac ziyaretleri durduruldu. Ancak söz konusu sürecin ardından ülkeye 30 Pakistanlı ve 250 Endonezyalıdan oluşan ilk kafilenin ziyaretine izin verildi.



Suudi Arabistan’ın yurtdışından umre ziyaretçilerini kabul etme kararına dair yeni bilgiler almak üzere TEBA gazetesi olarak IKBY Vakıflar Bakanlığı Sözcüsü Nebaz İsmail ile röportaj gerçekleştirdik.



Bölge halkı için umre ziyaretinin başlamasına ilişkin TEBA’ya konuşan İsmail, “Şu ana kadar Suudi Arabistan umre ziyaretlerinin başlayacağına dair bize bilgi aktarmadı. Suudi Arabistan, resmi olarak ziyaretlerin yeniden başlamasına ilişkin Irak Yüksek Hac Kurulu’nu bilgilendirdiğinde, Irak Yüksek Hac Kurulu, bölge hükümetine ve bize kararı aktaracaktır. O zaman biz Koronavirüsle Mücadele Yüksek Komisyonuna resmi kararı göndereceğiz. Ancak şu ana kadar umre ziyaretlerinin yeniden başlamasına ilişkin bize ulaşan resmi bir karar yok. Suudi Arabistan’ın tüm ülkeleri kapsayan bir listesi mevcut, umre ziyaretleri için her seferinde yeni bir ülkeyi listeye ekliyor, şu ana kadar biz Irak olarak listede mevcut değiliz.” dedi.



Umre ziyaretlerinin gerçekleştirilmesi için gereken ücrette değişikliğe ilişkin Sözcü İsmail, “Umre ücretlerinin ne kadar olduğu şirketlere bağlı. Eskiden ziyaret ücreti 750-850 ile 900 dolar arasındaydı. Ücretleri düşürme konusunda şirketler arasında çekişme vardı. Ancak bize düşen görev, idari, kalite ve hizmet yönünden yönetmektir. Bunu da Hac ve Umre Müdürlüğü’nün kararlarına göre yapıyoruz. Yeniden ziyaretler başladığında ücretlerin ne kadar olacağını bilmiyoruz. Geçtiğimiz senelerde, 10 ay içerisinde 20 bin kişi umre ziyaretinde bulunurdu. Ancak 2019’da 26 bin vatandaş umre ziyaretini gerçekleştirdi.” şeklinde konuştu.

Suudi yetkililer umre ziyaretleri için 4 aşamadan oluşan normalleşme planını açıkladı. Normalleşme planları şu şekilde:



4 Ekim’de başlayan ilk aşamada Suudi Arabistan vatandaşından oluşan 6 bin kişiye umre ziyareti için izin verildi.



Umre ziyaretinde ikinci aşama, 18 Ekim’de yürürlüğe girdi ve bu tarihten itibaren günlük ziyaretçi sayısı 15 bine çıkarılarak sadece ülke içinde bulunan kişilere izin verildi.



Üçüncü aşamada ise ülke içi ve yurt dışından 20 bin kişinin ziyaretine izin verildi.



Dördüncü adımda ise umre kapıları Suudi Arabistan vatandaşları ve bütün Müslümanlara yüzde 100 olarak açılacaktır. Ancak bunun ne zaman gerçekleştirileceği bilinmiyor. Suudi yetkililer, koronavirüsün insanlar üzerindeki tehlikesinin tamamen kalkmasıyla söz konusu kararı emin bir şekilde almak istiyor.



Koronavirüs salgınının dünya geneline yayılmasıyla birlikte yıl başından itibaren salgından korunmak adına önlemler alındı. Bu çerçevede Suudi Arabistan mart ayından beri umre ziyareti için vizeleri durdurdu. Hac ibadetini gerçekleştirmek için ise sıkı sağlık tedbirleri kapsamında 10 bin kişiye izin verildi. 2019 senesinde yaklaşık 5.2 milyon kişi hac ibadetini gerçekleştirdi.

Haber: Abdulselam Hişam

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.