TEBA

Reisi ile Macron Viyana'daki nükleer müzakereleri görüştü

Ortadoğu

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Viyana'daki nükleer görüşmelerde varılacak muhtemel bir anlaşmanın, yaptırımların kaldırılmasını, geçerli garantileri ve ülkesi aleyhindeki "siyasi iddiaların" kapatılmasını içermesi gerektiğini söyledi.

İran Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, İran Cumhurbaşkanı Reisi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefonda görüştü.

Ülkesinin nükleer görüşmeleri ciddiyetle sürdürdüğünü dile getiren Reisi, müzakere süreci boyunca yapıcı öneriler sunduklarını ifade etti.

İran halkının haklarını garanti altına alan ve koruyan önerileri memnuniyetle karşıladıklarını dile getiren Reisi, "İran halkı üzerindeki baskıyı sürdürmek ve anlaşmaya varma ihtimalini zayıflatmak için siyasi baskılar veya iddialar ortaya atıldı." dedi.

İran Cumhurbaşkanı, Viyana'da yapılacak herhangi bir anlaşmanın yaptırımların kaldırılmasını, geçerli garanti sağlanmasını ve siyasi meselelerin ve iddiaların kapatılmasını içermesi gerektiğini belirtti.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) İran'ın nükleer faaliyetlerinin barışçıl niteliğini teyit eden çok sayıda rapor sunduğunu ve bunun da İran'ın nükleer programıyla ilgili iddialar ortaya atan bazı ülkelerin yanlışlığını ortaya koyduğunu söyleyen Reisi, "İran, iyi niyetini kanıtlamak için her zaman Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile profesyonel iş birliğine vurgu yapmıştır. Bu bağlamda düşmanların fitnelerine karşı dikkatli olmalıyız." ifadelerini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ise Viyana müzakerelerinde iyi ilerlemeler kaydedildiğini ve müzakerelerin mümkün olan en kısa sürede sonuçlanmasını umduklarını belirterek, "Müzakere süreci siyasi baskıların etkisinde kalmamalıdır." dedi.

AA

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.