TEBA

İran Cumhurbaşkanı Reisi, UAEA Başkanı Grossi ile görüştü

Ortadoğu

İran Cumhurbaşkanı Reisi, Tahran'ı ziyaret eden UAEA Başkanı Grossi'yi kabul etti.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ülkesinin iyi niyet ve taahhütlerine sadakat temelinde Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile en üst düzeyde işbirliğine sahip olduğunu belirterek, "UAEA'nın görüşünün tamamen profesyonel olmasını ve kendi amaçları peşinde koşan siyasi güçlerin Ajansın faaliyetlerine gölge düşürmemesini bekliyoruz." dedi.

İran Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Reisi, başkent Tahran'ı ziyaret eden UAEA Başkanı Rafael Mariano Grossi'yi kabul etti.

Görüşmede, ziyaretin İran'ın UAEA ile yapıcı işbirliğine yönelik güçlü iradesinin bir göstergesi olduğunu söyleyen Reisi, ülkesinin iyi niyet ve taahhütlerine sadakat temelinde UAEA ile en üst düzeyde işbirliğine sahip olduğunu ifade etti.

Ülkesinin nükleer programının sivil amaçlar için geliştirildiğini dile getiren Reisi, ABD ve İsrail başta olmak üzere bazı ülkelerin İran'ın nükleer programını bahane olarak kullandığını söyledi. Reisi, nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilen ABD'nin mevcut durumun sorumlusu olduğuna işaret etti.

İran'ın iyi niyet ve taahhütlerine sadakat temelinde UAEA ile en üst düzeyde işbirliğine sahip olduğunu ifade eden Reisi, "UAEA'nın görüşünün tamamen profesyonel olmasını ve kendi amaçları peşinde koşan siyasi güçlerin Ajansın faaliyetlerine gölge düşürmemesini bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Siyasi irade mevcutsa nükleer anlaşmaya dönüş de mümkündür"

UAEA Başkanı Grossi de İran ile Ajans arasındaki işbirliğinin uzun soluklu olduğunu ve bu olumlu sürecin devamının sürekli ve üst düzey bir işbirliğini gerektirdiğini belirtti.

Nükleer enerji kullanımının ülkelerin refahı için önemli olduğunu vurgulayan Grossi, son dönemde İranlı yetkililerle yaptığı görüşmelere işaret ederek, "Meslektaşlarım ve ben İranlı yetkililerle çok yapıcı ve olumlu görüşmeler yaptık ve bu görüşmeler, gelecekteki etkileşimler için iyi bir temel olacak ve bu ziyaret sonucunda işbirliği güçlenecektir." dedi.

Nükleer anlaşmanın durumundan kimin sorumlu olduğunun iyi bilindiğini belirten Grossi, "Kötü niyetli kişiler, İran ile Ajans arasındaki ikili işbirliğinin başarılı olmasını istemiyorlar ve bunlara verilecek en iyi cevap da ikili işbirliğinin geliştirilmesidir." ifadelerini kullandı.

Grossi, "İranlı yetkililerle görüşmelerimde onların İran halkının çıkarlarını sağlamak için nükleer müzakereler ve nükleer anlaşmanın canlandırılmasıyla ilgili iradelerini ciddi buldum ve siyasi irade mevcutsa nükleer anlaşmaya dönüş de mümkündür." dedi.

UAEA Başkanı Grossi, İran'ın daveti üzerine üst düzey temaslarda bulunmak üzere dün Tahran'a gelmişti. Grossi, bugün İran Atom Enerjisi Başkanı Muhammed İslami ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile de görüşmüştü.

Grossi'nin ziyareti, İran'ın Fordo'daki nükleer tesislerinden alınan numunelerin yüzde 83,7'ye varan saflıkta parçacıklar olduğunun belirlendiğine ilişkin UAEA tarafından yayınlanan raporun ardından geldi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.