TEBA

Çin'i ziyaret eden İran Cumhurbaşkanı Reisi, Devlet Başkanı Şi ile görüştü

Ortadoğu

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, resmi ziyaret için geldiği Çin'de Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya geldi.

Global Times'ın haberine göre, Şi, görüşmede, ülkesinin İran ile ilişkilerini daima stratejik bir perspektiften gördüğünü, uluslararası ve bölgesel durum nasıl değişirse değişsin, Pekin'in Tahran ile dostane işbirliğini geliştirmeyi sürdüreceğini, Çin-İran kapsamlı stratejik ortaklığını ilerletmeye çalışacağını belirtti.

Çin'in, İran'ın egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve ulusal onurunu korumasını savunduğunu belirten Şi, tek taraflılığa, hegemonyaya ve dış güçlerin iç işlerine karışarak istikrarını sabote etmesine karşı mücadelesini desteklediğini vurguladı.

Reisi de İran ile Çin arasındaki dostluğun zamanın sınamasından geçtiğini; yıllar içinde çok daha sağlam hale geldiğini ifade ederek "iki bağımsız büyük ülke" olarak İran-Çin ilişkilerinin karşılıklı saygıya dayandığını, iki ülkenin birbirine güvenen stratejik ortaklar olduğunu kaydetti.

İran'ın Çin ile kapsamlı stratejik ortaklığını derinleştirmeyi ve geliştirmeyi istediğini vurgulayan Reisi, bu eğilimin uluslararası ve bölgesel duruma bağlı olarak değişmeyeceğinin altını çizdi.

Görüşmenin ardından Cinpig ve Reisi'nin huzurunda, iki ülke arasında farklı alanlarda anlaşma imzalandı.

Bugün başladığı üç günlük resmi ziyaretinde Reisi'ye, İran'ın Dışişleri, Ekonomi, Petrol ve Ticaret Bakanları ile yeni Merkez Bankası Başkanı'nın eşlik ettiği bildirildi.

AA

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.