TEBA

Başbakan Sudani ile Veliaht Prens Selman görüştü

Ortadoğu

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, ekonomi ve yatırım alanlarındaki ilişkilerin geliştirilmesini görüştü.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, ekonomi ve yatırım alanlarındaki ilişkilerin geliştirilmesini görüştü.

Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan açıklamada, Başbakan Sudani ile Veliaht Prens Selman'ın telefonda görüştüğü belirtildi.

İki ülke arasındaki ikili ilişkilerin ele alındığı görüşmede, ortak çıkarları ilgilendiren bir dizi bölgesel ve uluslararası konunun da değerlendirildiği vurgulandı.

Görüşmede ayrıca, Irak-Suudi Koordinasyon Konseyi çerçevesinde ekonomik sektörler ve yatırım gibi çeşitli alanlarda ortak iş birliğinin devamının ele alındığı ifade edildi.

- Irak-Suudi Arabistan ilişkileri

Suudi Arabistan, Irak'ın 1990'da Kuveyt'i işgali nedeniyle Bağdat ile kesik olan diplomatik ilişkilerini 25 yıl aradan sonra Aralık 2015'te yeniden başlatmıştı.

Onlarca yıllık gerilimin ardından, dönemin Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr'in 25 Şubat 2017'de Bağdat'a yaptığı ziyaretin ardından ilişkiler düzelmeye başlamıştı.

Suudi Arabistan ile Irak arasında Temmuz 2021'de tüm siyasi, güvenlik ve ekonomik dosyaları görüşmekle görevli bir koordinasyon konseyi kurulmuştu.

Irak ayrıca, Suudi Arabistan ile İran arasında diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılmasına yönelik görüşmelerde arabuluculuk yaparak etkin bir rol oynamıştı.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.