TEBA

Türkmeneli’den Azerbaycan’a uzayan türkü!

MAGAZİN

Ünlü Türkmeneli türküsü ‘Evlerinin Önü Yonca’ eserini birçok sanatçının sesinden farklı farklı tarzlarda dinlemişizdir. Bugün bu eseri beraber yorumlayan, ayrı ülkelerden olmasına rağmen yürekleri tek şarkıda buluşan iki sanatçının hikayesinden bahsedeceğiz.

Kerkük’ün sevilen sanatçılarından Sinan Sait ile Azerbaycanlı ses sanatçısı Nermine Memedova’nın 1960’lı yıllarda kaydettiği söylenen eserin ardında oldukça ilgi çekici bir hikaye var.

Bağdat’ta radyo sunuculuğu yapan Türkmen sanatçı Sinan Sait, 1961’de yüksek öğrenim için Rusya’ya gider. Mezun olmasının ardından aynı okulda doktorasını yapan Sait, uzun bir dönem Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de yaşamını sürdürür. Bazı söylentilere göre Azerbaycan’da radyoda görev yapan ve o dönemde bazı Türkmeneli türkülerini Azerbaycanlı sanatçılarla seslendirmek isteyen Sait, tesadüfen stüdyoya gelen Nermine Memedova’nın sesine hayran kalır. Memedova başlarda bu eserleri kendi şivesiyle okuma konusunda tereddütlü olsa bile sonunda Sait ile beraber seslendirmeye ikna olur. O dönem birçok Türkmen türküsünü birlikte yorumlayan ikili, dinleyenler tarafından çok sevilir.

Seslendirdikleri eserler arasında ‘Evlerinin Önü Yonca’ türküsü oldukça sevilir. Onlardan bir hatıra olarak kayıtlara geçen bu eser dilden dile yayılır.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.