TEBA

Türkmen sanatının acı kaybı: Fethullah Altunses

MAGAZİN

Türkmen ve Arap müziğinin duayeni Fethullah Altunses, dün gece tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yumdu. Altunses, vefatıyla sevenlerini derinden üzdü.

Peki geride Türkmen sanatına birçok eser bırakan ve sayısız başarıya imza atan Fethullah Altunses kimdir?

Türkmen sanatçı, müzisyen ve akademisyen Fethullah Altunses, 23 Temmuz 1957 tarihinde Kerkük’te dünyaya geldi. 1977 yılında Kerkük’te okul ve üniversite eğitimini tamamlamasının ardından Irak Senfoni Orkestrasında viyolonselist olarak görev aldı. 80’li yıllarda önce Irak Güzel Sanatlar Enstitüsü Müzik-Viyonselondan, sonrasında da Güzel Sanatlar Akademisi Televizyon Bölümünden mezun oldu. Yüksek lisans eğitimini 1993 yılında aynı akademide tamamlayan Altunses, doktorasını Mısır’da yaptı.

Türkmen Millî Takımı’na 1970’te katılan sanat duayeni, takımın müzik korosunun parlak yıldızı oldu. 1973 yılında Bağdat Radyosu Türkmence Bölümü tarafından sanatçı unvanı alan Altunses, burada bazı türküler kaydetti.

Bağdat’ta görev yaptığı dönemde Fethullah Altunses, ‘Kayser’ olarak bilinen Kazım el-Sahir dahil birçok sanatçı ile çalıştı. 1991 yılında yurt dışına giden Altunses, 8 sene sonra ülkesine geri döndü. O süre zarfında Arap dünyasının idolü Kayser ile beraber, Mısır, Cezayir, Lübnan, Fas ve birçok Körfez ülkeleri sanatçıları ile çalışıp müzik aranjmanlarını üstlendi. Altunses, 1999’da Irak’a döndüğünde ise Irak Kültür Bakanlığına bağlı Müzik Sanatları Dairesi Genel Müdürü olur ve Müzik Araştırmaları Enstitüsünde şef olarak görev yapar.

2002 yılına kadar kariyerine Irak Orkestra Şefi olarak devam eden usta sanatçının yaşadığı sağlık problemleri, onu vatanından ayrılmaya mecbur bıraktı. Yurt dışında yaşadığı süre boyunca vatanına duyduğu sevgi ve özlemi her defasında dile getiren Altunses, Türkmen sanatına da önemli eserler bıraktı. Irak’tan ayrılıp Dubai’ye yerleşen Fethullah Altunses, uzun süredir mücadele ettiği hastalıklara yenik düşerek 64 yaşında hayata veda etti.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.