TEBA

YTB Başkanı Eren: Bu sene Irak’tan 150 öğrenciyi burslandırma gayretindeyiz

Irak

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Başkanı Abdullah Eren, Erbil kentine ziyaret gerçekleştirdi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Başkanı Abdullah Eren, Erbil kentine ziyaret gerçekleştirdi.

Eren, Erbil’deki temasları çerçevesinde Türkiye’nin Erbil Başkonsolosluğunu, Irak Türkmen Cephesi (ITC) Erbil Siyasi Bürosunu, Sultan Muzaffereddin Gökbörü’nün Türbesini, Erbil Kalesini, Kayseri Çaşrısını ve Türkiye Mezunları Derneğini ziyaret etti.

YTB Başkanı Eren’in Erbil’deki ziyaretlerine Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) Oluşumlardan Sorumlu Bölge Bakanı ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) Siyasi Büro Üyesi Aydın Maruf, Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Mevlüt Yakut ve ITC yetkilileri eşlik etti.

Eren, Erbil Kalesi’nde YTB’nin çalışmaları ve Irak’taki temaslarına ilişkin basına açıklamada bulundu.

YTB Başkanı Abdullah Eren, “5 günlük bir ziyaret kapsamında Irak’tayız. Bağdat, Musul, Kerkük, Erbil olmak üzere dört şehrimizi gezip YTB’nin çalışma ve faaliyetleri hakkında temaslarda bulunduk. Bugün 4. günümüz. Bağdat’ta Türkiye Mezunları buluşması yaptık. Irak’ın farklı yerlerinden mezunlarımızla beraber güzel bir buluşma organize etmiş olduk.” dedi.

-“Şu anda 500’den fazla burslu Iraklı öğrenci Türkiye’de eğitim almakta”

“Bugüne kadar Türkiye Cumhuriyeti olarak Irak’tan 4 bine yakın öğrenciyi Türkiye’de üniversite eğitimi almak üzere ülkemize getirdik, burslu olarak okuttuk. Şu anda 500’den fazla burslu öğrenci Irak’tan Türkiye’de eğitim almakta.” diyen Eren, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Kendi imkanları ile eğitim alan öğrencileri de kattığımızda 15 bine yakın Iraklı öğrenci Türkiye’de şu anda burs almakta. Son on senedir de bin 300’e yakın öğrenciyi burslandırdık. Tabii ki Irak’ın kendine özel etnik, dini ve mezhebi çeşitliğini de işin içine katarak başarı odaklı bir burs programı düzenliyoruz.”

-“Dost ve kardeş Irak’ın barış, huzur ve istikrarına çok önem veriyoruz"

Eren, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak dost ve kardeş Irak’ın, komşumuzun barış, huzur ve istikrarına çok önem veriyoruz. Son 20 yıldır da Türkiye’nin tüm politikaları bu yönde, eğitim politikası da bu yönde seyrediyor.” ifadesini kullandı.

Irak’taki ziyaretlerine değinen Eren, “Bağdat programımızdan sonra Musul’a gitme imkanı yakaladık. DEAŞ’ın yaratmış olduğu tahribatı bizler biliyorduk ama yakında da gözlemleme fırsatımız oldu. 2018’de DEAŞ buralardan silindikten sonra üzerinden 4 sene geçmesine rağmen hala maalesef tahribatın izlerini gördük.”

Musul’da tek yabancı misyonun Türkiye Başkonsolosluğu olduğunu belirten Eren, “Orada bayrağımız gururla dalgalanıyor. Musul’da hem Türk kardeşlerimizle görüşerek hem 6 rektörle görüşerek Türkiye bursları hakkında bilgi verdik, istişarelerde bulunduk. Akşam da Musul’da kültür merkezi Beytuna’da Musul halkının DEAŞ zulmünün altında kendi değerlerine nasıl sahip çıktığını, bir ve beraber olduğunu görümüş olduk.” açıklamasında bulundu.

“Tabii insanlığın ortak mirası olan Musul’da Zengi Ulu Camisi vardı onu da ziyaret ettik. Eğik minaresi ile bilinir maalesef hem cami hem minare DEAŞ’ın ordaki tahribatından ötürü yıkılmış. İnşallah o da tekrardan inşa ediliyor.” ifadesini kullanan Eren, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Musul programımızdan sonra bugün de Erbil’deyiz. Erbil hakikaten barış ve huzurun şu an sükun olduğu bir şehir ve biz Erbil’de başkonsolosluğumuzu be Maarif okulunu ziyaret ettik ayrıca Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bölge Bakanı Aydın Maruf ile Irak Türkmen Cephesi merkezine ziyaret etme imkanı bulmuş olduk. Yine burada resmi temaslarımıza devam ediyoruz.”

-“Yarın itibari ile Türkiye burslarına başvurular başlıyor”

Bu sene Irak’tan 150 civarında öğrenciyi burslandırma gayretinde olduklarını kaydeden Eren, “Yarın itibari ile Türkiye burslarına başvurular başlıyor. Irak Türkü kardeşlerimizle de zaten hep görüşüyoruz, Irak’taki tüm unsurlar da Türkiye burslarına başvurularını bekliyoruz.” dedi.

“Irak’ın etnik ve mezhebi çeşitliliği içerisinde biliyorsunuz Kakailer, Şebekler, Yezidiler de mevcut, yine bunlara da Türkiye burslarının kapısı her zaman açık.” açıklamasında bulunan YTB Başkanı Eren sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Başarı odaklı bir burs programı olarak dost ve kardeş Irak’ın gelişmesi için elimizden gelen katkıyı vereceğiz. Çünkü bu öğrenciler Irak’ın geleceğine bir katkı. Sizinle bu mülakatı Erbil Kalesi’nde yapmaktan ayrıca mutluluk duyuyorum. Erbil Kalesi’nin gezerken burda 100 yıllara sahip hatta 1000 yıllara sahip tarihi de yakından görmüş olduk. Bu anlamda bu kalenin tekrardan ihya edilmesi, Irak’ın çok kültürünü yansıtan güzel bir unsur. İnşallah bizim yaptğımız çalışmalarla da daha mürefih bir geleceği hep birlikte yakalayacağız diye umut ediyorum.”

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.