TEBA

UNAMİ: Siyasi sınıfın sorumluluk alma zamanı

Irak

Birleşmiş Milletler Irak'a Yardım Misyonu (UNAMI), Irak'taki durumun kötüye gittiği konusunda uyarıda bulunarak, siyasi partilerin sorumluluk alma zamanının geldiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler Irak'a Yardım Misyonu (UNAMI), Irak'taki durumun kötüye gittiği konusunda uyarıda bulunarak, siyasi partilerin sorumluluk alma zamanının geldiğini belirtti.

Irak'ta düzenlenen erken seçimlerin üzerinden bir yıl geçmesi ve hala hükümetin kurulamaması dolayısıyla UNAMİ tarafından yapılan açıklamada, "Bir yıl önce Iraklılar, ülkeleri için yeni bir gelecek planlamak umuduyla sandık başına gittiler. Yüzlerce genç Iraklıyı öldüren ve binlerce kişiyi yaralayan ülke çapındaki gösterilerden gelen kamuoyu baskısının yol açtığı zor bir seçim oldu. Ne yazık ki, bu demokratik hareket, bölücü siyaseti ve halkın acı hayal kırıklığını beraberinde getirdi." ifadelerini yer aldı.

Açıklamada, "Bugün Irak'ın çok az zamanı kaldı, son olayların kanıtladığı gibi, uzun süreli bir kriz daha fazla istikrarsızlık getirecek. Ayrıca, insanların geçim kaynakları için bir tehdit oluşturmaktadır. 2023 bütçesinin yıl sonundan önce onaylanması çok önemli." sözlerine yer verildi.

Irak'ta istikrara doğru ilerleme çabalarındaki hayal kırıklığının dile getirildiği açıklamada, "Geçtiğimiz birkaç hafta ve ay boyunca, tüm tarafların siyasi istikrara doğru ilerlemesini sağlamak için aralıksız çabalar sarf edildi. Ama sonuçsuzdu. Şimdi siyasi sınıfın sorumluluk alma ve sözleri eylemlerle eşleştirme zamanıdır." denildi.

Tüm tarafların önkoşulsuz diyaloğa katılması gerektiği kaydedilen açıklamada, uzlaşma yoluyla Irak halkının ihtiyaçlarına hizmet etme ve tamamen etkili bir hükümetin kurulması için ana sonuçlar üzerinde toplu olarak anlaşmalılar yapılmasının zamanı geldiğine işaret edildi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.