TEBA

Türkmenlerin kıvanç kaynağı Çolakoğlu’ndan Türkmen Edebiyatı Yorumu 

Irak

Türkmenlerin yaşayan efsane şairi Rıza Çolakoğlu, Irak Türkmen edebiyatında çoğu şairin horyata daha çok önem verdiğini ve ölçülü-kafiyeli şiirlerin yeteri kadar yazılmadığını söyledi. 

Türkmenlerin yaşayan efsane şairi Rıza Çolakoğlu, Irak Türkmen edebiyatında çoğu şairin horyata daha çok önem verdiğini ve ölçülü-kafiyeli şiirlerin yeteri kadar yazılmadığını söyledi. 

Türkmen edebiyatının usta kalemlerinden Rıza Çolakoğlu, Barzan Kahveci’nin sunduğu Mesafesiz programına konuk oldu.

Çolakoğlu programda hayatı, şiir anlayışı, çağdaş Türkmen edebiyatının durumuna ilişkin görüşlerini paylaştı. 

Şiirin bütün dallarıyla ilgilendiğini belirten Çolakoğlu, “Tüm dallarda şiir yazdım. Bunun dışında kısa öykü, hatıra, folklor araştırmaları ve dil araştırmalarıyla ilgili kitaplar yazdım. Önceliğim şiir olduğu için bu alanda yenilik yapmaya çalıştım. Irak Türkmen edebiyatında ilk kez on heceli horyat yazdım. Onun dışında ilk kez mizah öyküleri yazan kişiyim. Ayrıca ilk şiirli piyesi de Irak Türkmen edebiyatına kattım.” diyerek Türkmen edebiyatına kattığı yenilikleri aktardı.

Çolakoğlu, şiir yazarken mitolojik temaları daha çok tercih ettiğini ifade ederek, toplumsal konuların şiirlerinde ağır bastığını dile getirdi ve şöyle devam etti: 

“Vatanperverlik üzerine şiirler yazmayı rahmetli Felekoğlu’ndan öğrendim. Çoğu şiirimi vatan temasıyla yazdım. Bunun dışında sevda, toplumsal ve insani konularda şiirler kaleme aldım. Sevda üzerine birkaç divanım mevcut.” 

Hece ölçüsüyle şiirler yazan Çolakoğlu, önceleri serbest ölçülü şiirlere karşı olduğunu ancak sonrasında bu şiirlere sempati duymaya başladığını ifade etti. Çolakoğlu, “Edebiyatta her önüne gelen kırık kopuk serbest ölçülü şiir yazarken, dünya edebiyatında en ünlü şairlerin serbest ölçüde şiirler yazan şairler olduğunu gördüm. Örneğin Türk edebiyatında Nazım Hikmet ve Orhan Veli Kanık serbest ölçülü şiirler yazmışlardır ve bunlar büyük değerler. Onlar önce aruz ve heceyi denediler, en son serbest ölçüde şiir yazdılar. Arap edebiyatında da Bedir Şakir el-Seyyab önce aruzla yazdı sonra serbest ölçüde edebiyata damgasını vurdu. Burada görüşüm şu, şair önce aruz ve hece ölçülerinde mükemmel şiir yazacak kadar pişmeli, ondan sonra serbest ölçüde şiir yazmalı.” diyerek şiir anlayışını aktardı. 

Irak Türkmen edebiyatının günümüzdeki durumunu da değerlendiren Çolakoğlu, şunları ifade etti:

“Irak Türkmen edebiyatı, şairler sultanı olarak bilinen Fuzûlî gibi şairleri yetiştiren bir edebiyattır. Bundan 50 yıl öncesine kadar Türkmen edebiyatı güvenilir bir durumdaydı. O dönemde Osman Mazlum, Felekoğlu, sonradan da Salah Nevres ve Nesrin Erbil gibi şairler geldi. Ama maalesef çağdaş Türkmen edebiyatında bilinen şiir türlerinin dışında horyat ve mâniler ağır basmaktadır. Bu yüzden Irak Türkmen edebiyatına bambaşka bir görüşte bakmaktayım. 

Son dönemde Ali Rıza Çolakoğlu diye bir şair var ve hem ölçülü-kafiyeli hem de serbest ölçüde şiirler yazıyor. Onun gibi şairler olursa edebiyatımıza iyimser bir gözle bakabiliriz. Ancak şimdiki durumda çoğu şairimiz ölçülü-kafiyeli şiirden vazgeçip horyat ve mâniye daha çok önem veriyorlar. Maalesef bu üzücü bir durum. Ben de horyat ve mâni yazıyor ama bu diğer şiir türlerinin önüne geçmemeli. Şairlere şiirlere sarılmalarını tavsiye ediyorum.” 

Usta şair Çolakoğlu, çağdaş Türkmen edebiyatında üretme sorunu olduğunu vurgulayarak, şairlerin sadece horyat yazmak yerine şiirlere daha çok önem vermesi gerektiğini sözlerine ekledi. 

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.