TEBA

Türkmen ve Arap partilerden basın açıklaması

Irak

Birleşik Irak Türkmenleri Cephesi Listesi ve Birleşik Arap Meclisi, "Kerküklülerin demokratik ve anayasal haklarına karşı alınan tekli kararlara karşı Türkmenler ve Araplar tüm anayasal hak ve hukuk seçeneklere başvuracaktır." açıklamasında bulundu.

Birleşik Irak Türkmenleri Cephesi Listesi ve Birleşik Arap Meclisi, seçim yasasının Temsilciler Meclisi tarafından 35. maddeye yer verilmeden düzeltilmesinin reddedildiğini duyurdu.

Birleşik Irak Türkmenleri Cephesi Listesi ve Birleşik Arap Meclisi, bugün Kerkük'te il meclis seçimlerine ilişkin basın açıklaması düzenledi.

2005 yılından bu yana ilk kez Kerkük halkının il meclis seçimlerinde oy kullanacağı belirtilen açıklamada, "Irak meclisi tarafından yeni seçim yasanının son düzeltmesinde yer alan seçimlerden önce seçmen kütüğünün gözden geçirilmesi ile ilgili 35. maddeyi içermeden oylanması Türkmenler ve Araplar tarafından şiddetle reddedilmektedir." denildi.

Açıklamada, "2005 yılından günümüze dek tek bir etnik oluşum çıkarları için demografik değişim amacıyla diğer illerden 300 bin civarında vatandaşın Kerkük’te yerleştirilmesi ve seçimlerde esas alınan Ticaret Bakanlığının Gıda kartı sicillerinde kaydedilmesinden dolayı yerel seçimler yapılmamıştır.

Kerkük’te Türkmenler ve Araplar olarak yerel seçimlerde sadece Kerkük halkının katılımını garanti altında tutulması amacıyla meclisteki vatansever siyasi parti ve grupları yerel seçim yasasının son düzeltmesinde yer alan 35. maddeyi yasaya dahil ederek ve Ticaret Bakanlığı verileri yanında Birleşik Vatandaşlık Kimliği esas alınması ile ulusal kazanımlara sahip çıkmaya çağırıyoruz." sözlerine yer verildi.

Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:

"Bütün bu zikrettiğimiz notların alınmaması takdirde, Kerkük’te barışçıl yaşamı ve kardeşliği bozarak memleketin güvenlik ve istikrarını tehdit etmeye çalışanları şiddetle uyarıyoruz. Kerküklüleri demokratik haklarından mahrum etmemek ve şaibesiz bir seçim gerçekleştirmek için seçim kütüğünün gözden geçirilmesi ve 2005 yılından beri tek bir etnik oluşumun leyhine çalışan Yüksek Seçim Komiserliği Kerkük ofisinin yeniden yapılandırılmasını talep ediyoruz. Aksi taktirde Kerküklülerin demokratik ve anayasal haklarına karşı alınan tekli kararlara karşı Türkmenler ve Araplar tüm anayasal hak ve hukuk seçeneklere başvuracaktır."

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.