TEBA

Türkmen temsilciler seçim taleplerini IKBY Parlamento Başkanlığına iletti

Irak

Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) Parlamento Başkanlığında, oluşumların temsilcileri ile parlamento seçimleri ve kota konusu görüşüldü.

Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) Parlamento Başkanlığında, oluşumların temsilcileri ile parlamento seçimleri ve kota konusu görüşüldü.

Toplantıya katılan Türkmen temsilciler tek seçim bölgesi talep ettiklerini bildirdi.

Türkmen Milletvekili Azad Küreci, toplantının detaylarına ilişkin TEBA’ya yaptığı açıklamada, “IKBY Parlamento Başkanlık heyetinin bugün Türkmen, Kildani ve Asuri temsilciler ile toplantısı oldu. Görüşler farklıydı.” dedi.

Türkmenlerin seçim ile ilgili görüşlerine değinen Küreci, “Türkmenlerin görüşü, seçimlerde tek seçim bölgesinin olması, oylara müdahelelerin olmaması ve Türkmen adına seçim komisyonunda temsilcinin olması oldu.” ifadesinde bulundu.

ITC Erbil Milletvekili İmdat Bilal, toplantıya ilişkin “Bugün etnik grupların temsilcileri ile önemli bir toplantı gerçekleştirildi. Uzun zamandır bölgede etnik gruplar hakkında tartışmalar oldu. Etnik gruplar hiçbir zaman sorun teşkil etmemiştir. Kürt siyasi partiler aralarındaki sıkıntıların hedafini etnik gruplar olarak gösteriyor.” açıklamasında bulundu.

ITC olarak tek seçim merkezini talep ettiklerini dile getiren Bilal, “IKBY bölgesinde herhangi bir Türkmen, belirlenen yasalarla kazanıyorsa Erbil veya Kifrili bir Türkmen temsilci olabilir. Eğer başka bir bölgeye bir sandalye verilmek isterse bu mevcut 5 milletvekili sayısı üzerine olmamalı, yani Erbil’in yine aynı sayısı korunmalı. Yüksek seçim Komisyonunda kendi temsilcilerimizi kendimiz seçmek istiyoruz.” dedi.

IKBY Oluşumlardan Sorumlu Bölge Bakanı Aydın Maruf, IKBY Parlamentosundaki toplantının detaylarına ilişkin TEBA’ya yaptığı açıklamada, “Görüşümüz kotalar için tek seçim merkezinin olması yönündeydi. Seçim sistemi ile ilgili kotaların özel seçime katılmamasını talep ettik çünkü özel seçimlerde müdahaleler oluyor.” ifadesinde bulundu.

Maruf, Türkmen temsilcilerin genel olarak tek seçim bölgesi olarak seçimlere katılmak istediğini vurguladı.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.