TEBA

Sudani’den ABD'ye ziyaret

Irak

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’nin ABD’ye ziyaret gerçekleştirerek 15 Nisan’da Beyaz Saray'da ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesi planlanıyor.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’nin ABD’ye ziyaret gerçekleştirerek 15 Nisan’da Beyaz Saray'da ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesi planlanıyor.

Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Başbakan Sudani, ABD Başkanı Joe Biden'ın resmi daveti üzerine ABD’ye gidiyor.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı'nın 15 Nisan’da Sudani’yi kabul edeceği belirtildi.

Açıklamada, görüşmenin amacının iki ülkenin ortak hedefleri üzerinde koordinasyon oluşturmak ve Irak ile ABD arasındaki ikili ilişkileri güçlendirmek olduğu aktarıldı.

Beyaz Saray, Biden ve Sudani’nin "stratejik anlaşmaya olan bağlılıklarını ve bölgeyle tamamen bütünleşmiş istikrarlı, egemen ve müreffeh bir Irak için ortak vizyonlarını derinleştirme konusundaki kararlılıklarını yeniden teyit edeceklerini" bildirdi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Başkan Biden ve Sudani, DEAŞ’ın tamamen yenilgiye uğratılması ve uluslararası koalisyonun askeri misyonunun değiştirilmesi yönündeki ortak kararlılığımız da dahil olmak üzere bir dizi konuyu tartışacak." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, sektörü iyileştirmeyi amaçlayan ekonomik reformları, Irak'ın enerji bağımsızlığı ve inovasyona yönelik hamlesinin de görüşüleceği belirtildi.

Irak ve ABD 2008'de iki anlaşma imzaladı. Birincisi "SOFA Anlaşması", ikincisi ise "Stratejik Çerçeve Anlaşması" olarak biliniyor.

İlk anlaşma ABD birliklerinin 2011’de geri çekilmesiyle sona erdi, ikincisi ise sadece güvenliği değil, siyasi, diplomatik, kültürel, eğitim, çevre ve daha birçok konuyu kapsayan geniş bir anlaşma.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.