TEBA

Sudani ve Reisi’den basın açıklaması: "Ortak komisyon oluşturulacak"

Irak

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, resmi temasları çerçevesinde İran’ın başkenti Tahran’a ziyaret gerçekleştirdi.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, resmi temasları çerçevesinde İran’ın başkenti Tahran’a ziyaret gerçekleştirdi.

Sudani, ziyareti kapsamında İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından ortak basın açıklaması düzenlendi.

Reisi, İran ile Irak ilişkilerinin güven temeli üzerine kurulduğunu kaydederek, İran ile Irak heyetinin görüşmelerinde sorunların çözümünün ele alınacağını kaydetti.

Irak hükmetinin vatandaşlara en iyi hizmeti sunmasını umduklarını kaydeden Reisi, “Irak’a terör tehlikesini yok etmek konusunda destekte bulunuyoruz. Irak ve İran arasındaki ilişkiler tarihi ve güçlü. Irak ile ilişkilerimizin koordinasyonun gölgesi altında her alanda devam etmesini temenni eder, Sudani liderliğindeki yeni Irak hükümetinin ve siyasi partilerin aldığı tedbirlerin vatandaşlara hayırlı hizmetler sunmasını ve sorunlarını çözmesini umut ederiz.” ifadesini kullandı.

Reisi, “Yabancı güçlerin bulunması sorunların artmasına sebep olmaktadır. ABD, Irak ve Afganistan’da istikrarı sağlayamadı.” dedi.

Sudani, ziyaretin amacının ilişkileri ve iş birliğini geliştirmek olduğunu belirterek, son gelişmeleri ele alacaklarını kaydetti.

Başbakan Sudani, görüşmelerinde doğal gaz ve elektrik konularına değindiklerini belirterek, “Ekonomik ilişkilere önem veriyoruz. Irak ile İran arasında ortak ekonomi komisyonu oluşturulacak.” ifadesini kullandı.

Bölgenin güvenliğini tehdit eden terör, aşırıcılık ve uyuşturucu sorunlarıyla mücadele için ortak iş birliği ve koordinasyonun önemini vurguladıklarını belirten Sudani, "Hükümetim, anayasaya bağlı kalarak Irak'ın İran'ın güvenliğini tehdit eden bir saha olarak kullanılmasına izin vermeyecek. Ülkelerle ilişkilerimizi karşılıklı saygı ve iç işlerine müdahale edilmemesi esasına göre yapıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Sudani'ye Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani, Ulusal Güvenlik Müsteşarı Kasım Araci ile askeri yetkililer eşlik ediyor.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile bir araya gelen Sudani'nin İran lideri Ali Hamaney ile de görüşmesi bekleniyor.

Sudani'nin Tahran ziyaretinde, İran'ın muhalif gruplara saldırıları ile enerji gibi konuların masaya yatıracağı belirtiliyor.

Sudani'nin İran sonrası Fransa'ya da resmi ziyaret gerçekleştirmesi öngörülüyor.

Sudani, göreve geldiği tarihten bir ay sonra ilk yurt dışı ziyaretini 21 Kasım'da Ürdün'ün başkenti Amman'a gerçekleştirmişti. Sudani, Amman sonrası 23 Kasım'da da Kuveyt'e gitmişti.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.