TEBA

Sudani, Kahire Barış Zirvesi'nde konuştu

Irak

Gazze'deki gelişmelerin ele alınacağı "Kahire Barış Zirvesi", Mısır'ın başkenti Kahire'de devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla başladı.

Gazze'deki gelişmelerin ele alınacağı "Kahire Barış Zirvesi", Mısır'ın başkenti Kahire'de devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla başladı.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani zirvede konuşma yaptı.

Sudani, “Filistin halkı, sivillerin hedef alınması yoluyla bir soykırım sürecine tabi tutuluyor. Hastane katliamı, işgalin gerçek yüzünü ve tüm kırmızı çizgileri aşan niyetlerini gösterdi.” dedi.

“Olanlar, savunmasız insanların öldürülmesi ve hayatta kalanların boğucu bir kuşatma altına alınmasıyla başlayan tam teşekküllü bir savaş suçudur.” ifadesinde bulunan Sudani, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Artık bu nefret dolu işgale son vermenin ve Filistin halkının acılarına son vermenin zamanı gelmiştir. Adaletsizlik sürdürülebilir bir barış yaratmaz, güvenliği sağlamanın ve şiddeti sona erdirmenin, başta işgal ve ırk ayrımcılığı politikaları olmak üzere şiddetin nedenlerini ortadan kaldırmanın dışında bir yolu yoktur.”

Sudani, “Bu durum, uluslararası güvenliği ve çatışmanın bölgesel olarak yayılmasını etkileyecek, küresel pazarlara giden enerji arzını tehdit edecek, küresel ekonomik krizleri çoğaltacak, daha derin ve daha geniş çatışmalara kapı açacaktır.” diye konuştu.

“Eğer uluslararası kararlara saygı gösterilseydi ve uluslararası kurumlar sorumluluklarını üstlenseydi, Filistin meselesi bu trajik duruma gelmezdi. Yeniden yerleştirme veya mülteci kampları oluşturma gibi konularda konuşmaya yer yok ve Filistinlilere kendi toprakları dışında yer yok.” diyen Sudani, şu ifadelerde bulundu:

“Derhal ateşkes sağlanmasının, sınır geçişlerinin açılmasının, insani yardım ve yardım malzemelerinin girişine izin verilmesinin, ardından tutukluların güvenli ve kapsamlı bir şekilde değişiminin sağlanması için çalışmanın gerekliliğini vurguluyoruz. Bu trajedinin tekrarlanmaması için Gazze Şeridi'ndeki ablukanın tamamen kaldırılması için çaba gösterilmelidir.”

Başbakan Sudani, “Filistin meselesinin örtbas edilmeye çalışılması durdurulmalı çünkü Filistinliler toprağın sahibidir.” dedi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.