TEBA

Sudani'den Sincar açıklaması

Irak

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, Sincar'da tüm mültecilerin yerlerine dönmesi için uygun bir ortam yaratılmasının gerekli olduğunu söyledi.

Başbakan Şiya Sudani, Çarşamba günü gerçekleştirilen Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısına başkanlık etti.

Sudani, Sincar'da tüm mültecilerin yerlerine dönmesi için bir uygun bir ortam yaratılmasının gerekli olduğunu ve Sincar'daki tüm hizmet birimlerinin desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

Sınırdan sızmayı önlemek için tedbirlerin sıkılaştırılması gerektiğini vurgulayan Başbakan Sudani, Sincar halkının, kasabanın yeniden inşasına katılması için bir ortam yaratılması gerektiğini vurguladı.

Irak Milletvekili Ali Matiyuti, 28 Ağustos 2023'te düzenlediği basın toplantısında, Irak hükümetinin onayı ve güvenlik önlemlerinin tamamlanmasının ardından yüzlerce ailenin Sincar'daki bölgelerine dönmek için başvuruda bulunduğunu, ancak silahlı grupların kontrolü altında olduklarını, bu durumunda ailelerin geri dönüşünü engellediğini açıkladı.

Milletvekili, Arap ve Yezidi mültecilerin kendi bölgelerine dönebilmesi ve mülteci vakasının sona erdirilebilmesi için Irak hükümetine silahlı grupların gücüne son verme yönünde tavır alması ve sert önlemler alması çağrısında bulundu.

Daha önce Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi'nin (IKBY) üst düzey yetkilileri Sincar'daki yasadışı silahlı grupların mültecilerin geri dönüşünü engellediğini söylemişti.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.