TEBA

“Son üç yılda 36 bin 530 genç göç etti”

Irak

Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) Koordinasyon Ağı Kurumunun verilerine göre, son üç yılda 36 bin 530 genç IKBY’den göç etti.

Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) Koordinasyon Ağı Kurumunun verilerine göre, son üç yılda 36 bin 530 genç IKBY’den göç etti.

Yurt dışına kalıcı olarak yerleşmek isteyen gençlerin çoğunda iş bulma, gelirini artırma isteği ve nitelikli eğitim alma ihtiyacı bulunduğu öne sürülüyor.

Koordinasyon Ağı Kurumu Sorumlusu Sirvan Gerdi, Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi’ndeki gençlerin göç oranları ve göçün temel sebeplerine ilişkin TEBA’ya açıklamada bulundu.

Gerdi, “Gençlerle ilgili sorun teşkil eden 3 konu bulunmaktadır, bunlar göç, işsizlik ve uyuşturucu konularıdır. Kürdistan Bölgesi, özellikle gençler konusunda kötü bir durumda.” dedi.

Yıllara göre göç oranlarına değinen Gerdi, “2020-2021 yılları arasında yaklaşık 31 bin genç göç etti. Sadece 2022’de 2 bin genç yurdunu terk ederken, 2023’ün ilk 6 ayında 530 genç göç etti. Bu sayıdan yaklaşık 490’ı Ranya, Kaladze, Zaho, Şiladze gibi bölgelerde yaşam sürdüren gençlerdir.” ifadesinde bulundu.

“Son 3 yıl içerisinde toplamda 36 bin 530 genç Kürdistan Bölgesi’nden göç etmiştir.” diyen Gerdi, gençlerin genellikle Türkiye’ye gittiğini belirtti.

Gençlerin göç etme nedenlerine değinen Gerdi, “3 bin 121 genç Bölge’ye geri döndüğünde kendilerine yönelttiğimiz sorulara yanıt olarak genellikle işsizlik nedeniyle bölgeyi terk ettiklerini belirtiyor.” ifadesinde bulundu.

Gençleri, işsizlikten önce geleceklerinin endişelendirdiğini kaydeden Gerdi, “’Ülkede geleceğim, umudum yok’ diyorlar. ‘Eğitim hayatım bitince hangi meslekte olacağım?’ gibi sorular soruyorlar. Üniversiteyi bitirince iş bulamıyorlar. Bu gençlerin suçu değil, eğitimin suçu. Piyasada iş bulacak şekilde eğitim verilmeli.” açıklamasında bulundu.

Göç etmenin dünya genelinde bir sorun olduğunu bu nedenle engellenmesinin zor olduğunu dile getiren Gerdi, “Göç sorununa çözüm bulunamıyor, devam ediyor ancak oranı düşürmek ve gençlerin ülkesinden nefret duyduğu için değil sadece eğitim, tecrübe ve turizm amaçlı bölgesini bırakması için üniversite ve eğitim seviyesini yükseltmemiz, önem vermemiz gerekiyor. Bir odada çalışmak için 3 kişi gerekiyorsa ancak orada 6 kişi bulunuyorsa bu başlı başına bir işsizliktir. Gençlere iş olanağı sağlamalıyız ve gençlerin gelecek umudunu geri kazandırmalıyız.” ifadesini kullandı.

Koordinasyon Ağı Kurumu Sorumlusu Sirvan Gerdi, “Siyasetçiler tarafından, gençlerin geleceğin umudu olduğu yönünde sürekli açıklamalar duyuyoruz. Maalesef ki bugünü olmayan gencin geleceği de olmaz. Gençlerin bugünü olmalı ki iyi bir geleceği de olsun. Bu nedenle hükümet bugün gençlere çalışma olanağı sağlamalı.” diye konuştu.

Gençler tarafından kurulan projelere destek sunulması gerektiğine değinen Gerdi, “Özel sektörlerde çalışanların yarısı resmi dairelerde de çalışıyor, bu nedenle hükümet tarafından resmi kurumlarda çalışanların özel sektörlerde de çalışmasına izin verilmemesine yönelik karar çıkarılması gerektiğini düşünüyorum.” açıklamasında bulundu.

Gerdi, işsizlik oranlarına ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Kürdistan Bölgesi’nde 2020’de işsizlik oranı yüzde 14’ken 2021’de yüzde 15.4’e yükseldi. 2022’de işsizlik oranı yüzde 18’e yükseldi. 2023’te bu oranda düşüş yaşanarak, yüzde 15 oldu. Bu veriler Uluslararası İş Kurumuna dayanmaktadır ancak bakanlığa bağlı veri kurumu bu oranlardan emin olmadıklarını bildiriyor.”

İşsizlik oranını düşürmek için çalışmalar yürüttüklerini belirten Gerdi, “Kürdistan Bölgesi hükümetinin kararı ile özel sektörlerde çalışma kapasitesinin yüzde 75 olması gerektiği bildirildi. Bu bizim için sevindirici bir haberdi ancak ne yazık ki birçok bakanlık bu kararı uygulamıyor.” açıklamasında bulundu.

Gerdi, “Şu anda birçok restoran ve kafelere baktığımızda çalışanların yabancı olduğunu görüyoruz, bu konuyu işletme sahipleri ile görüştüğümüzde vatandaşların iş başvurusunda bulunmadığını bildirdi. Üniversiteden mezun olanlar için de çarşıda iş imkanının olmadığını görüyoruz, bu boşluk yeni meslek liseleri açılarak doldurulabilir. Yüksek Öğretim Bakanlığı tarafından da meslek eğitimi amacı ile 14 enstitünün açılacağı yönünde bilgi geldi.” diye konuştu.

Toplum içerisinde sorun teşkil eden konulardan birinin de bazı gençlerin uyuşturucu bağımlısı olduğunu kaydeden Gerdi, “2020’de uyuşturucu kullananların sayısı Erbil ve Duhok’ta 1113, Süleymaniye, Halepçe, Germiyan ve Raperin’de 980 kişi olarak belirtiliyor. Uyuşturucu kullananların sayısının bu verilerin üstünde olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

2021’de söz konusu verilerde artış kaydedildiği belirtilerek, Erbil ve Duhok’ta 1943, diğer bölgelerde ise toplamda 2150 kişi olduğunun tahmin edildiği aktarıldı.

Gerdi, 2022’de Erbil ve Duhok’ta uyuşturucu bağımlılarının sayısının 1217, Süleymaniye, Halepçe, Germiyan ve Raperin’de 800 kişi olduğunun tahmin edildiğini kaydetti.

Açıklamada 2023’te kaydedilen uyuşturucu bağımlısı sayısına ilişkin bilgi paylaşılmadı.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.