TEBA

Siyasi parti liderleri arasındaki toplantının ardından ortak açıklama

Irak

Siyasi parti liderleri aralarındaki sorunları çözmek için bir komisyon kurmaya karar verdi.

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Başbakan Mustafa Kazımi ve Meclis Başkanı Muhammet Halbusi'nin katılımıyla siyasi parti liderleri toplantı düzenledi. Hükümet sarayında gerçekleştirilen toplantıda Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis Plasschaert da yer aldı.

Toplantının ardından yapılan ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi:

1. Toplantıya katılan tarafların siyasi durumdaki gelişmelerden, olayların yaşanmasına neden olan farklılıklardan, herkesin istikrarı sağlamaktan, ülkeyi krizlerden korumaktan, barışçıl çabaları desteklemekten, şiddetin yayılmasını önlemekten sorumlu olduğu kaydedildi.

2. Toplantıda, ulusal bir çözüme yönelik yol haritası konusunda ortak görüş ve fikirlere ulaşmak, erken seçime gidilmesi ve seçim kanununun gözden geçirilerek ihtiyaçlarının karşılanması için görüşlerin yakınlaştırılması amacıyla farklı siyasi güçlerden oluşan bir komisyon oluşturulmasına karar verildi.

3. Katılımcılar kurumların ve anayasal hakların etkinleştirilmesini vurguladı.

4. Toplantıda Sadr Hareketi siyasi toplantılara katılmaya ve bir çözüme ulaşmak için sorunları tartışmaya davet edildi.

5. Katılımcılar, her türlü sorunu engellemek, tarihi kardeşlik ilişkilerine zarar veren konuşmaları reddetmek de dahil olmak üzere ulusal güçler arasındaki bağın güçlenmesi gerektiğini vurguladı.

6. Katılımcılar, Irak devletinin yapısında reform yapılması gereğinin yanı sıra, tüm siyasi güçlerin iş birliği ve anayasal seçeneklere bağlı kalınarak, siyasi veya idari çerçevelerdeki herhangi bir dengesizliğin çözülmesi taleplerine önem verilmesi gerektiğini vurguladı.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.