TEBA

“Sincar Anlaşması uygulanmadıkça güvenlik sağlanamaz”

Irak

Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) İçişleri Bakanlığı Kriz Masası Genel Müdürü Hüseyin Kelari, "Sincar Anlaşması uygulanmadıkça, bu bölgede hiçbir şekilde güvenlik sağlanamaz ve halk evlerine dönemez." dedi.

Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) İçişleri Bakanlığı Kriz Masası Genel Müdürü Hüseyin Kelari, "Sincar Anlaşması uygulanmadıkça, bu bölgede hiçbir şekilde güvenlik sağlanamaz ve halk evlerine dönemez." dedi.

Kelari, Musul kentine bağlı Sincar ilçesindeki güvenlik durumu, IKBY’deki mülteciler ve uluslararası yardım kuruluşlarının mültecilere yönelik azalan desteklerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

IKBY’de 930 bin 888 mülteci ve sığınmacının yaşadığını belirten Kelari, bu kişilerin yüzde 30’unun kamplarda, yüzde 70’inin de kamp dışında yaşadığını söyledi.

Kelari, "Sığınmacıların bir kısmı Musul, Diyale, Anbar ve Selahaddin’den, bir kısmı da Sincarlılardan oluşuyor, bunların sayısı da 300 bin civarında. DEAŞ’ın 2014 saldırısından beri evlerine dönemiyorlar." ifadelerini kullandı.

- Uluslararası yardım kuruluşlarının destekleri azaldı

Aralık 2022'de Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı ile sığınmacıların durumuna ilişkin bir toplantı düzenlediklerinden söz eden Kelari, şöyle devam etti:

"Kendilerine sığınmacıların endişelerini aktardık ve IKBY’deki ofislerinin sığınmacıları ziyaret edebileceklerini söyledik. Sığınmacıların kendilerinin de endişelerini onlara anlatmasını istedik. Kamp ve kamp dışında gerçekleştirdiğimiz bir ankette, sığınmacılar şimdiye kadar ne evlerinin ıslah edildiğini ne de güvenliğin sağlandığını söylediler."

Kelari, yardım kuruluşlarının önceden mültecilere daha fazla yardım ettiğini hatırlatarak, 2022 yılında Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), UNICEF ve UNESCO gibi kurumların Irak ve IKBY’ye gelen yardımlarının azaldığına dikkati çekti.

Her bir sığınmacı veya mültecinin 2,5 veya 3 dolar gibi bir maliyetinin söz konusu olduğunu belirten Kelari, "Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı ve Sığınmacı İşleri Komisyonu ile işbirliğimiz sürüyor. Sığınmacıların dönmesi için kendi bölgelerinde yeterli hizmet sağlanması ve güvenlik tedbirlerinin alınması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Kelari, Sincar’daki güvenliğin sağlanmamasından dolayı Yezidilerin yurtlarına dönemediğini aktararak "2022 yılının Mayıs ayında Irak Ordusu ile Sincar’daki yasa dışı örgütler arasında çıkan çatışma nedeniyle 10 bin 570 kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı." diye konuştu.

Kelari, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kürdistan Bölgesi hükümeti olarak üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız. Ancak Irak, diğer ülkelerden gelip Sincar’da yasa dışı grup oluşturan, kaymakam bile atayan bu yasa dışı grupları (PKK) Sincar’dan çıkarmadığı müddetçe, bu anlaşma uygulanmaz. Yezidiler (Sincar'a) geri dönmek istiyor ancak Irak ile Kürdistan Bölgesi arasında yapılan Sincar Anlaşması uygulanmadıkça, bu bölgede hiçbir şekilde güvenlik sağlanamaz ve halk evlerine dönemez. Daha önce bunu tecrübe ettik."

AA

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.