TEBA

Sanan Ağa’dan IKBY’deki kota sistemine ilişkin açıklama

Irak

Eski Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Sanan Ahmet Ağa, Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi’nde (IKBY) sıkça gündeme getirilen kota sistemine ilişkin açıklamada bulundu.

Eski Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Sanan Ahmet Ağa, Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi’nde (IKBY) sıkça gündeme getirilen kota sistemine ilişkin açıklamada bulundu.

Sanan Ahmet Ağa, yaptığı yazılı açıklamada kota sistemi ve Türkmenlerin IKBY’de seçimlere katılımına değinerek, “Biz Türkmenler yani Irak Türkleri olarak atalarımız olan Sümerlerden beri Irak'ı vatan belirledik. Mezopotamya'nın Irak topraklarında vatanseverliğimizden zerre ödün vermeyerek onlarca devlet, imparatorluk ve emirlikler kurduk. Ulusal ve bölgesel politikalar, Birinci ve İkinci Dünya Savaşı'nın sonuçları nedeniyle insan hakları ve vatandaşlık haklarımız hiçe sayılarak çeşitli hukuk dışı uygulamalara maruz kaldık.” ifadesinde bulundu.

“Bütün bunlar tarihi varlığımızı ve milli kimliğimizi silmeye yöneliktir.” diyen Ağa, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Buna rağmen nüfus yoğunluğumuzun yaşadığı Türkmeneli ve başkent Bağdat'ta asaletmizi, insani ve vatansever ilkelerimizi, ana dilimizi, milli kültürel mirasmızı ve tarihi uzantımızı asla kaybetmedik. Tuhaf olan şu ki oluşumların insan hakları kanunları ve Irak anayasası çerçevesinde insanlar ve vatandaşlar arasında adalet ve eşitliği sağlayan kanununa dayanarak kazanılan, insani ve vatandaşlık haklarını azaltan kota sisteminin davam etmesi veya iptal edilmesinin Türkmen olmayan siyasi güçler tarafından çekmekeş edilmesidir." 

Sanan Ahmet Ağa, açıklamasının devamında, “Aziz kardeşlerim, Federal Mahkemenin kararı ne olursa olsun siyasi bayrak taşıyanların, ulusal ve milli meselelerle uğraşanların hem Irak, Irak Kürdistan'ı ve iller çapındaki bütün seçimlere tek liste şeklinde katılmalarıdır. Öyle birleştirici bir liste olmalı ki Irak anayasası uygar toplumların anayasası gereğince her bir millet vekilinin toplumun bütün vatandaşlarının haklarını eşit bir şekilde savunmalıdırlar. İfade özgürlüğünden yola çıkarak kota sisteminin hem genel olarak vatandaşlık haklarını ve temsil ettiği oluşumun milli haklarını felce uğratan dar ve kapalı bir çember olarak görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

​“Kota sistemini sürdürmek bir buz kütlesinin su havuzuna atılıp eritildiği gibi, oluşumların varlığının kademeli olarak sona erdirilmesi anlamına gelmektedir.” diyen Sanan Ahmet Ağa, "Herkesten talebimiz Irak ve bölgesel yönetim çapında kota sisteminden kurtulup özgür iradeleri ile siyasi arenaya atılmalarıdır." diyerek sözlerini sonlandırdı.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.