TEBA

Salihi: Kerkük pazarlık haline getiriliyor

Irak

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, seçim yasasının Temsilciler Meclisi tarafından 35. maddeye yer verilmeden değiştirilmesini reddettiklerini belirtti.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, seçim yasasının Temsilciler Meclisi tarafından 35. maddeye yer verilmeden değiştirilmesini reddettiklerini belirtti.

Salihi, bugün basına yaptığı açıklamada, “Geçen haftadan beri Irak Parlamentosunda Vilayetler Meclisi Kanununu gündeme getirildi. Bu kanun içerisinde Kerkük ile ilgili olan konu 35. maddede yer almaktadır. Devleti Yönetme İttifakı’nın toplantısında 35. madde görüşüldü. O karanlık odada anlaşma sağlanıyor.” dedi.

“Bizimle yapılan görüşmelerde söz konusu kanunun yanında olduklarını söylüyorlar ama maalesef, Parlamentoya bu kanun getirildiğinde Kürt partilerin baskısı ile Kerkük ile ilgili madde kaldırılıyor.” ifadelerini kullanan Salihi, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Tartışmalar oldu, iki Kürt partisi meclisi terk etmeye kalkıştı. Şii ve Sunni taraflar da meclisin yasal sayısını tamamlamak için Kürt partileri meclise çağırdı. Kerkük siyasi taraflar arasında bir pazarlık haline getiriliyor. Özellikle Devleti Yönetme İttifakı kurulduğunda en son Türkmenlere söylendi.”

Salihi, “Kerkük’te tekrar bir kötü niyetin ve istikrarı bozma girişimlerinin olduğu görülüyor. Buradan halkımıza şunu bildiriyoruz, Türkmen temsilciler olarak Devleti Yönetme İttifakı’nda kararlarımız yürümezse orada biz bulunamayız. Bu durumda Devleti Yönetme İttifakı bütün Iraklıları temsil etmiyor anlamına gelmektedir. Biz bu meselenin peşini bırakmayacağız.” açıklamasında bulundu.

Birleşik Irak Türkmenleri Cephesi Listesi ve Birleşik Arap Meclisi, seçim yasasının Temsilciler Meclisi tarafından 35. maddeye yer verilmeden düzeltilmesinin reddedildiğini bildirmişti.

Irak'ta yeni seçim yasası tasarısının bazı maddeleri 20 Mart'ta meclisten geçti. Yeni seçim yasası tasarısının diğer maddeleri ise 25 Mart'ta mecliste oylamaya sunulacak.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.