TEBA

Sabah Benne: “İsteklerimiz yapılmazsa istifa ederim”

Irak

Türkmen Eğitim Genel Müdürü Sabah Benne, Türkmence eğitimin daha iyi seviyeye getirilmesine yönelik projelerinin olduğunu ve 1 yıl içerisinde projenin gerçekleşeceğini belirtti.

12 yıla yakındır vekaleten yürütülen Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) Eğitim Bakanlığı Türkmen Eğitim Genel Müdürlüğüne Sabah Benne atandı. Göreve atanan Benne, projeleri, çalışmaları ve hedefleri hakkında TEBA Gazetesi’ne konuştu.

“Müfredatın tamamı gözden geçirilecek”

Çalışmalarına yönelik açıklamada bulunan Benne, “13 Temmuz’da resmen görevime başladım. Türkmen eğitimine yönelik bir projemiz var ve projede yer alan 3 ana başlık çalışma önceliğimiz arasında. Önceliğimiz müfredat, ilkokul birden lise sona kadar olan tüm müfredat gözden geçirilecek; çevirisi yapılmayanların çevirisi yapılacak, çevirisi yapılanlar yeniden editlenecek, editlendiği halde içinde hatası olanlar yeniden düzeltilecek. Şu anda yeni sezona yetiştirilmesi için var olan kitapları basıma gönderdik. Kitapların tamamının gözden geçirilmesi uzun zaman alacak.” dedi.


Kitapların incelenmesi için 2 komisyon kurulacağını kaydeden Benne, “Komisyonlardan biri çeviri komisyonu diğeri de editleme komisyonu olacak. Çeviriler branşa göre yapılacak ve diğer komisyon da yapılan çevirileri editleyecek. İşimiz zor ama yapmamız gerekiyor. Çalışmalarımızın 6 ayda bitmesini hedefliyoruz ama 1 yıl da sürse çok iyi olur.” ifadelerini kullandı.


“Bakan Bey destek olursa çözüm kolay”

Benne, okulların coğrafi konumlarından söz ederek, “Projemizin bir diğer ana başlığı okulların coğrafi dağılımı konusudur. Çözümü zor olan bir sorun ama Bakan Bey destek olursa çözümü kolay olur. Bu konuda da projemiz hazır; hangi okulların kalacağı, hangisinin nereye gideceği, hangi mahallelerde Türkmen sakininin çok olduğu projede yazıyor. Bu proje gerçekleşirse Türkmen okullarındaki öğrenci sayısı da artar.” şeklinde konuştu.
Türkmen Eğitim Genel Müdürü Benne, projeler hakkında konuşmasına şöyle devam etti:


“Üçüncü ana başlık ise, öğretmenlere yönelik çalışmalar yapmaktır. Onlara yönelik geliştirici kursların açılmasını sağlayacağız. Ayrıca, Kürt okullarında çalışan veya Erbil çevresinde çalışan Türkmen öğretmenlerin listesini çıkardık. Türkmen okullarına tayinlerini gerçekleştirmeye çalışacağız. Bu söz ettiklerimiz ve daha fazlası Türkmen okullarındaki eğitimi daha da ileri taşımak içindir.”

Benne, Türkmen okullarının bina bakımından bir sıkıntısı olmadığını, geçen yıl birçok okulda tadilat yapıldığını, bu yıl ise kalan birkaç okulda tadilat yapılacağını belirtti.


Türkmen okullarından mezun olanların sayısına ilişkin konuşan Benne, “Mezun sayısı bizim istediğimiz gibi değil ama önceki yıllara göre değişiklik var. Önceki yıl mezun sayısı ikiydi bu yıl arttı. Bu konuyla ilgili bir projem var ve bunu çözebiliriz. Bundan sonra kendim okulları ziyaret edeceğim, öğretmenlerin seviyelerini tespit ederiz, olmazsa değiştiririz. Öğrenciler için yeni kurslar açarız ki bu konuda daha önce elimizden geleni yaptık; her yıl ITC, Vakıf ve Türkmen Eğitim Merkezi yoluyla öğrencilerimize ders notları ücretsiz dağıtıldı ve kurslar açıldı. Bu konuda elimizden geleni yapacağız, müfettişlerimiz ve ben, okulları her gün ziyaret edeceğiz, kusurlu tarafları belirleyeceğiz, her imkan sağlanıp çalışmayan öğrencileri de göndereceğiz.” dedi.


“Kendi öğretmenlerimizi seçeceğiz”

Türkmen eğitimindeki en büyük sıkıntılar ve engelleri kendi görüşüne göre aktaran deneyimli eğitimci, “En büyük engellerden biri idari problemlerdir. Örneğin; önceden Türkmen Eğitim Genel Müdürlüğünün öğretmen belirleme gücü yoktu biz bu gücü istiyoruz. Örneğin beğendiğimiz ve mülakata aldığımız bir öğretmenin ders anlatmasını isteyebiliriz. Ya da civar ilçelerde çalışan öğretmenleri Türkmen okuluna nakletme gibi konularda biz söz sahibi olmalıyız çünkü okullarda neye ihtiyaç olduğunu biz biliriz. Daha önce bu güç Türkmen Eğitim Genel Müdürlüğünde yoktu ama görev süremde bunları yapmaya çalışacağım.” değerlendirmesinde bulundu.


Türkmen okullarındaki asıl eğitim sıkıntısının lisede başladığının altını çizen Benne, “İlkokuldan ortaokul 9’a kadar okullarımızda sorun yok. Liseye gelince nelerin değiştiğini, hangi sıkıntı ve kusurun olduğunu müfettişlerimizle beraber ortaya koyup çözümlerini bulacağız. Çözüm bulamadığımız noktalarda da idarelerde değişiklik yapacağız.” dedi.


“İsteklerimiz yapılmazsa istifa ederim”

IKBY Eğitim Bakanı ile toplanacağını belirten Benne, söz ettiği konular ve daha fazlasının yer aldığı projelerini kendisine sunacağını ifade ederek, “Gelişmeleri aktaracağım. Bir şeyi yapacağım dediğimde yaparım, yapamadığım yerde sebeplerini ve hangi tarafların engel olduğunu açıklarım. Benim sandalyeye minnetim yok, istediklerimiz yapılmazsa 3 defa denerim dördüncüde istifamı sunarım. Benim için bir Türkmen okulunda müdürlük yapmak daha büyük bir şeref olur.” ifadelerinde bulundu.


“Soru çevirisi konusu çözülecek”


Dokuzuncu sınıfların Milli Sınavı ve lise son sınavlarında soruların çeviri konusu hakkında da konuşan Benne, şunları söyledi:


“Soruların çeviri konusunda lise son sınavlarında ilgili branşın öğretmeni kendi çevirisini yapıyor ama 9’uncu sınıfların milli sınavında bir kişi tüm derslerin çevirisini yapıyordu ve böyle bir sıkıntımız vardı. Bu konuya el attık, Sınavlar Genel Müdürü ile iletişime geçtik ve kendisiyle yapacağımız toplantıda A’dan Z’ye her konuyu ele alacağız. Böylelikle her branşın öğretmeni gidip çevirisini yapar ve çeviri sonrası edit yapılır.


Bizim soru çevirileri için 2 kişiye ihtiyacımız oluyor. Biri çeviri yaparken biri edit yapmalı ve bilgisayarda yazmalı. Maalesef bazı öğretmenler ve müdürler ücret az olduğu için bu işi yapmak istemiyor. Halbuki öğrencilerini düşünüp bu işi yapmalılar. Ayrıca bizim kavram sorunlarımız da vardı mesela ‘güç’ kelimesi yerine öğretmenler ‘kuvvet’ kelimesini kullanıyor ama çevirmen ‘güç’ kelimesini kullanıyor. Bununla ilgili okulda toplandık ve çevirmenin kullanması gereken kelimeleri not şeklinde yazdık. Bu konuyu da böyle çözdük.”


Türkmen Eğitim Genel Müdürü Sabah Benne, son olarak Türkmen okullarındaki sorunların çözülebileceğini ve en geç 6 ay ila 1 yıl arasında sorunları çözeceklerini belirtti.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.