TEBA

“Oturumda 35. maddenin oylamaya dahil edilmesi talep edilmeli”

Irak

Birleşik Irak Türkmenleri Cephesi Listesi, Temsilciler Meclisi üyelerini il meclisi seçimleri yasasını, Kerkük'te seçim ihlallerinin çözümü ile ilgili olan ve daha önce değiştirilen 35. maddeyi içermeden kabul etmemeleri çağrısında bulundu.

Birleşik Irak Türkmenleri Cephesi Listesi, Temsilciler Meclisi üyelerini il meclisi seçimleri yasasını, Kerkük'te seçim ihlallerinin çözümü ile ilgili olan ve daha önce değiştirilen 35. maddeyi içermeden kabul etmemeleri çağrısında bulundu.

Birleşik Irak Türkmenleri Cephesi’nden bugün basına yapılan açıklamada, “Irak parlamentosundaki tüm parlamenterleri, Kerkük halkının Kerkük'e özel olan 35. seçim maddesinin seçim yasasına alınması yönündeki taleplerini desteklemeye çağırıyoruz.” denildi.

“2008 yılından itibaren, Kerkük dışından şehre yerleştirilenler nedeniyle seçmen kayıtlarının kontrol edilmesi gerekliliği konusunda Kerkük'ün ana unsurları uzlaşmaya varmış ve bu durum Birleşmiş Milletler Misyonu'nun 2008'deki raporları ile kanıtlanmıştır. 2018 ve 2019 yıllarında seçmen kayıtlarının yeniden kontrol edilmesi için oluşturulan dilekçeye, Kerkük'ün tüm etnik unsurları imzada bulundu.” ifadesi kullanılan açıklamanın devamında şu sözlere yer verildi:

“2010 yılında Federal Mahkeme'nin 11. kararında, Kerkük'te seçmen kayıtlarına temel olarak sadece gıda karnesine dayanmanın doğruluktan yoksun olduğunu şüpheye yer bırakmayacak şekilde kanıtladı ve seçmen kayıtlarının düzenlenmesi için başka temeller bulunması gereğini ortaya koydu. Ticaret Bakanlığının Kerkük Valiliğine ilettiği mektuplar, Federal Mahkemenin kararında belirtilenleri doğruladı, Kerkük'te şehir sakinlerinden olmayan 300 binden fazla seçmen olduğunu belirtti. Seçmen kayıtlarının incelenmemesi, seçilecek olan vilayet meclisinin, Kerkük halkını temsil etmediği ve vilayet halkına hizmet etmekte başarısız olacağı anlamına gelmektedir.”

Açıklamada ayrıca, “Kerkük meselesini korumak ve savunmak ulusal bir görevdir ve gerçek vatan severliğin ölçütüdür. Parlamenterler, Kerkük unsurlarının temsilcilerini destekleyerek ve ortak vizyonlarını onaylayarak Kerkük vilayetini korumaya her zaman hazır olduğunu belirtmiştir. Parlamenter kitleler bilmelidir ki Kerkük meselesinden taviz vermek, Irak'ın birliğinden taviz vermektir. Irak Parlamentosunda bugün yapılacak toplantı bir dönüm noktası olacak ve Irak'ın birliğine ve Kerkük'ün ulusal değerine gönül veren siyasi kitleler Kerkük vilayetinin temsilcilerinin de desteği ile alacağı tavır tarihe yazılacaktır. 35. maddenin oylamaya dahil edilmesi ve seçim kanununa eklenmesi talep edilmelidir.” ifadeleri yer aldı.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.