TEBA

Mesrur ​​Barzani: Anlaşmamız petrol ve gaz yasasının temeli olacak

Irak

Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani, “Bu anlaşmanın Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözümüne temel oluşturmasını temenni ediyorum.” dedi.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani ile Barzani, başkent Bağdat’ta gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.

Sudani, teknik yetkililerin Erbil ile Bağdat arasındaki anlaşmayı acilen uygulamaya koyması gerektiğini vurgulayarak, IKBY petrolünün ihracatına devam etme konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Anlaşmanın Irak için önemli olduğunu kaydeden Sudani, “Erbil ile Bağdat arasındaki anlaşma Irak'ın tamamı için önemli ve imzalandıktan hemen sonra yürürlüğe girecek. Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracı Irak'ın tamamına fayda sağlayacak ve bunu durdurmak hiçbir tarafın çıkarına olmayacak.” dedi.

Sudani, şu anda bir petrol ve gaz yasasını hazırlamaya çalıştıklarını da aktardı.

Barzani, "Niyetimiz bir anlaşmaya varmaktı. Sayın Sudani'nin çabalarıyla bu anlaşma olduğu gibi uygulanacaktır. İki taraf arasında daha büyük koordinasyonun başlangıcı olacak.” diye konuştu.

:Bu anlaşmanın Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözümüne temel oluşturmasını ve bütçe ile petrol ve gaz yasa tasarılarının Irak Meclisinde onaylanmasını sağlamasını temenni ediyorum.” diyen Barzani, sözlerini şu şekilde sürdürdü"

“Kürdistan Bölgesi'nde petrol ihracatının askıya alınmasının ardından yaşanan tahribat sadece Kürdistan Bölgesi halkını değil, tüm Irak halkını etkilemiştir. Petrol ihraç etmenin bu yeni yolu Irak'ın gelirini artıracak ve bundan hepimiz faydalanacağız. Başından beriniyetimiz Irak hükümeti ile Kürdistan Bölgesi arasında anayasal haklarımızdan vazgeçmeden iyi bir anlaşmaya varmaktı, bu anlaşma Irak hükümeti ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ilişkileri güçlendirmektedir.”

Barzani, "Bu kez başbakanın da katılımıyla bu anlaşmanın aynen uygulanacağından eminim. Bu anlaşmanın teknik sorunlarını çözmekle görevli ekiplerin sürecin tamamlanmasını hızlandırmasını temenni ediyorum." dedi.

IKBY Başbakanı Barzani, “Bu anlaşmanın tüm ilkeleri yine bütçeye ve petrol ve gaz faturalarına yansımıştır, bu nedenle bu anlaşmanın düzenli bir şekilde uygulanmasının petrol ve gaz yasasını hazırlarken kullanmamız için bir temel oluşturabileceğini düşünüyorum.” açıklamasında bulundu.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.