TEBA

Maruf: Yeni Irak hükümetinde Türkmenlere hak tanınmamıştır

Irak

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Siyasi Büro Üyesi ve Oluşumlardan Sorumlu Bölge Bakanı Aydın Maruf, “Türkmenler her zaman barış ve diyalog içerisinde haklarını talep etmektedir. Yeni Irak hükümetinde Türkmenlerin temsilyeti yok, bu Irak Anayasasına aykırıdır.” dedi.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Siyasi Büro Üyesi ve Oluşumlardan Sorumlu Bölge Bakanı Aydın Maruf, “Türkmenler her zaman barış ve diyalog içerisinde haklarını talep etmektedir. Yeni Irak hükümetinde Türkmenlerin temsilyeti yok, bu Irak Anayasasına aykırıdır.” dedi.


Irak Türkmen Cephesi Erbil Siyasi Bürosu tarafından “2022 Türkmenlerin Siyasi Durumu” başlığı altında konferans düzenlendi.




Konferansa, ITC Siyasi Büro Üyesi Aydın Maruf, ITC yetkilileri, edebiyatçılar ve çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.


Maruf konferansta yaptığı konuşmada, “Türkmenlerin siyasi durumu hakkında görüşmek üzere bir araya geldik. Özellikle ITC çatısı altında birçok çalışma yapılmıştır. Bu sene içerisinde diğer siyasi partilerle bazen Türkmenlerle ilgili özel konularda birlikte çalışılmıştır.” dedi.




ITC’nin diğer siyasi partiler arasındaki çekişmelerde hiçbir zaman taraf tutmadığını kaydeden Maruf, “Siyasi partilerle güzel ilişkiler içerisinde Türkmen siyasetine, Türkmen hak ve hukukuna destek verdik. Siyasette bağımsız olmak çok önemli. ITC her zaman bağımsız siyaset yürütmüştür.” ifadesini kullandı.




“Her zaman çözümden yana olup, bölgede normalleşme adımlarını destekledik.” diyen Maruf, sözlerini şu şekilde sürdürdü:


“En önemli konu da Türkmen eğitimine destek oldu. Sürekli olarak Türkmen okulları ile irtibat içerisindeyiz. Sorunları çözmek ve eğitime destek için çalışmalar yürütülmüştür. Türkmen okullarına destek vermek Türkmen varlığına destek demektir. Eğitim Bakanlığına da teklifte bulunduğumuz üzere coğrafya dağılımına göre Türkmen okulları ile ilgili çalışılması gerekir. Şu anda Erbil’de modern bir Türkmen okulunun açılışı konusunda bir öneri var, bunun üzerine çalışıyoruz.”


Erbil’de Türkmenleri temsil edecek bir televizyon kanalına ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Maruf, “Televizyonda Türkmen kültürü, sanatı, haberleri aktif bir şekilde aktarılmalı. Bu kapsamda Erbil’de böyle bir televizyon kanalının hizmete geçmesi için adımlar başlattık.” açıklamasında bulundu.


Her zaman istikrarın Türkmenler için önemli olduğunu dile getirdiklerini aktaran Maruf, “Türkmenler her zaman barış ve diyalog içerisinde haklarını talep etmektedir. Yeni Irak hükümetinde Türkmenlerin temsilyeti yok, bu Irak Anayasasına aykırıdır. Bunu kabul etmiyoruz. Irak hükümetinde bir Türkmen bakanın olmaması büyük bir eksiktir. Yeni hükümette Türkmenlere hak tanınmamıştır.” ifadesini kullandı.


Son dönemde gündemde olan konular arasında seçim yasasının olduğunu belirten Maruf, “Türkmenler hiçbir zaman siyasi çekişmelerde bir taraf değildir. Bugün IKBY Parlamentosunda 5 kota sandalyesi Türkmenleri temsil etmektedir, biz her zaman bu sayının artmasından yanayız. Türkmenler için 7 kota sandalyesinin olmasını talep ettik.” dedi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.