TEBA

Maruf: Kotalar siyasi çekişmelere karıştırılmamalı

Irak

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Siyasi Büro Üyesi ve Oluşumlardan Sorumlu Bölge Bakanı Aydın Maruf, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) kota konusunu siyasi çekişmelere katmaması gerektiğini belirtti.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Siyasi Büro Üyesi ve Oluşumlardan Sorumlu Bölge Bakanı Aydın Maruf, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) kota konusunu siyasi çekişmelere katmaması gerektiğini belirtti.

Maruf, Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) Parlamentosunda kota sandalyesi, seçimler ve Türkmenlerin taleplerine ilişkin basın açıklamasında bulundu.

ITC’nin seçimle ilgili bazı istek ve önerilerinin olduğunu belirten Maruf, “Irak Kürdistan Bölgesi’nde seçimlerin vaktinde yapılmasından yanayız, seçimler bu sene yapılmalı.” ifadesini kullandı.

“KDP ile KYB arasındaki siyasi çekişmelerin uzlaşmayla çözülmesini destekliyoruz.” diyen Maruf, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“ITC olarak parlamento seçimlerinde tek seçim merkezinin olmasını talep ediyoruz. Kotanın durumu diğer etnik gruplarına göre istisnai bir durum. Türkmenler Irak’ta üçüncü, Irak Kürdistan Bölgesi’nde ikinci ana unsurdur. Biz bunu daha önce de talep etmiştik, diğer etnik gruplarından ayrı tutulmalıdır. Türkmenler aktif bir şekilde parlamentoda yer almalıdır.”

Maruf, “Genel seçimlerden önce özel seçimler de yapılıyor, orada müdahaleler çok oluyor bu nedenle kotaların özel seçime katılmamalarını talep ediyoruz. Türkmenlerin Seçim Komisyonunda yer alması şarttır. Kota ile ilgili yapılacak değişikliklerde Türkmen temsilcilerle görüşülmeli. KDP ve KYB arasındaki siyasi çekişmelerde kotalar taraf olmamalıdır. KDP ve KYB’nin siyasi çekişmelere kotaları katmaması gerekir.” açıklamasında bulundu.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.