TEBA

Maruf: "IKBY’deki oluşumlar siyasi çekişmelerde hiçbir tarafı desteklemiyor"

Irak

Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) Oluşumlardan Sorumlu Bölge Bakanı ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) Siyasi Büro Üyesi Aydın Maruf, “IKBY’deki oluşumlar tarafsızdır ve siyasi çekişmelerde hiçbir tarafı desteklemiyor.” dedi.

Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) Oluşumlardan Sorumlu Bölge Bakanı ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) Siyasi Büro Üyesi Aydın Maruf, “IKBY’deki oluşumlar tarafsızdır ve siyasi çekişmelerde hiçbir tarafı desteklemiyor.” dedi.

Maruf, bugün ITC Erbil Siyasi Bürosunda bazı Türkmen siyasi partilerinin temsilcilerinin hazır bulunmasıyla, kota ve seçimlere ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Bakan Maruf, “Son dönemlerde seçim yasası ile ilgili siyasi taraflar arasında çekişmeler var. Seçim yasasında da bazı taraflar kotaları hedef almaktadır. Federal Mahkemeye, seçim yasası ile ilgili şikayette bulunulmuş ve içerisinde kotalara değinilmiştir.” ifadesinde bulundu.

Federal Mahkemede seçim yasası ile ilgili konularda toplantıların ertelenme kararı alındığını kaydeden Maruf, “15 Ekim’de Federal Mahkemenin seçim yasası ve kotalarla ilgili bir oturumu olacak. Türkmenler her zaman barıştan yana olmuştur. Türkmenler diyalog yoluyla haklarını her zaman talep etmiştir. Bu kapsamdaki talebimiz de Türkmenler ve kotaların siyasi çekişmelerden uzaklaştırılmasıdır.” açıklamasında bulundu.

“Federal Mahkemeden talebimiz söz konusu dosyayı reddetmesidir çünkü bu konu daha çok kota ve Türkmen hakları ile ilgilidir.” diyen Maruf, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Kota meselesi, siyasileştirilmemesi gerekir. Siyasi partiler arasındaki çekişmlere dahil edilmemelidir. Eğer Federal Mahkeme, 1992'deki seçim yasasını kabul ederse o dönemde Türkmen kotasının olmaması sebebiyle Türkmenlere haksızlık olacaktır. Başka bir öneri daha var o da, Bölge'de Irak seçim yasası ile seçimlerin yapılması yönündedir, bu yasada da yine sadece Hristiyan ve dini oluşumların kotası mevcut, Türkmenlerin kotası yer almıyor.”

Maruf, seçimlerin IKBY’nin 2018 seçim yasasına göre yapılmasından yana olduklarını kaydetti.

IKBY'de parlamento seçimleri, Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonunun doğrudan denetimi altında 25 Şubat 2024'te yapılacak.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.