TEBA

Kazımi'den uluslararası topluma çağrı

Irak

Irak Başbakanı Mustafa Kazımi, eğitim alanında yenilik sağlanması için önemli adımlar attıklarını belirterek, bu kapsamda uluslararası topluma destek konusunda çağrı yaptı.

Irak Başbakanı Mustafa Kazımi, eğitim alanında yenilik sağlanması için önemli adımlar attıklarını belirterek, bu kapsamda uluslararası topluma destek konusunda çağrı yaptı.

Başbakan Kazımi, Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde New York’ta gerçekleştirilen Eğitimde Dönüşüm Zirvesi'nde açıklamalarda bulundu.

"İlk yazıların ve kanunların insanların hayatını düzenlediği medeniyetler beşiği ülkem Irak'ı temsil etmek benim için büyük bir onurdur." diye sözlerine başlayan Kazımi, "Geçen yüzyılda Irak, bölgede öncü bir eğitim rönesansına tanık oldu, bilimsel kurumları aracılığıyla eğitim alanında bir ışıktı. Eğitimsizlik en düşük seviyelere indirildi, ancak iki yıkıcı savaş, bir ekonomik ambargo, ardından başka bir savaş, diktatörlük rejimindeki değişiklikler, sosyal, ekonomik ve politik krizlerden sonra Irak'ta eğitim önemli ölçüde kötüleşti." ifadelerini kullandı.

Mustafa Kazımi, Irak hükümeti tarafından koronavirüs salgınının başladığı dönemde uzaktan eğitim gibi acil önlemler alındığını söyledi.

Kazımi, "Irak hükümeti, 2030 için Ulusal Kamu ve Yüksek Öğrenim Stratejisinin hedeflerini uygulama taahhüdünü yeniliyor, bunlardan en önemlileri okullara kayıt oranının %100'e çıkarılması, kamu ve yükseköğretimin kalitesinin artırılması, becerilerin işgücü piyasasının ihtiyaçlarına göre geliştirilmesi ve ekonomik kalkınmadır." dedi.

Eğitim sektörü için sürdürülebilir bir finansal model sağlamaya çalıştıklarını kaydeden Kazımi, "Eğitime yapılan devlet yatırımı şu anda %7, ancak 2031'e kadar bunu %10'a çıkaracağız." açıklamasında bulundu.

Başbakan Mustafa Kazımi, sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı:

"Eğitime yatırım yapılması gerektiğine inanıyoruz, bu nedenle Irak'ın farklı illerinde yüzlerce okul inşa etmek için bir kampanya başlattık. Üniversiteler ve kolejler inşa etme görevlerini de kolaylaştıracağız. Ayrıca Irak 'eğitim dönüşüm programı' için uluslararası toplumu personel eğitimi, dijital dönüşüm, ekonomik altyapı rehabilitasyonu ve teknik alanlarda destek sağlaması konusunda çağırı yapıyor. Ayrıca, eğitim gelişiminin tüm alanlarında iş birliğini ve deneyim alışverişini teşvik etmeye çalışacağız."

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.