TEBA

İran, Irak'a gaz ihracatını durdurma gerekçesini açıkladı

Irak

İran Ulusal Doğal Gaz Şirketi (NIGC) Dağıtım Departmanı Başkanı Muhammed Rıza Golayi, Irak'a gaz ihracatındaki düşüşü teknik sorunlara bağlayarak, üretim ve ulaşım sektörlerindeki ekipmanların arızalandığını söyledi.

Muhammed Rıza Golayi, bugün basın mensuplarına yaptığı açıklamada, geçtiğimiz birkaç gün içerisinde gaz şebekesinde yaşanan aksama nedeniyle Irak'a yapılan ihracatın günde 5 ila 10 milyon metreküp azaldığını aktardı.

“Irak'a gaz ihracatı devam ediyor ve edecek. Ancak ülkenin güney ile güneybatısındaki şiddetli sıcaklar nedeniyle, üretim ve nakliye sektörlerindeki ekipmanların arızalanması, Irak'ın gaz taşıma ağını olumsuz etkiledi.” diyen Golayi, Irak'a geçen ay yapılan günlük ortalama gaz ihracatının 30 milyon metreküp olduğunu, bu ay ise 21 milyon metreküpe ulaşıldığını belirtti.

İran'ın gaz ihracatında yaşanan sıkıntı nedeniyle Irak'taki bazı elektrik santralleri çalışamaz hale gelirken, elektrik krizi ortaya çıktı.

Gece geç saatlerde Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’nin talimatıyla, elektrik krizinin ele alınması amacıyla olağanüstü bir toplantı gerçekleştirildi.

Sudani başkanlığını yaptığı toplantıda, ilgili taraflara Türkmenistan ve Katar'dan gaz ithal edilmesi için adımları hızlandırma talimatı verdi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.